Регион

Македонска обојена револуција се противи „једнопартијским изборима“

ПРОТЕСТИ У 12 ГРАДОВА, АЛИ МАКЕДОНСКИ „ОТПОРАШИ“ ПОВУЧЕНИ У ДРУГИ ПЛАН

         У СКОПЉУ су настављени протести „америчке опозиције“ са старим и новим захтевима.

         Стари су: одлагање избора заказаних за 5 јуни, оставка председника државе Ђорђа Иванова и прелазна влада. А додат им је и нови: „Једнопартијски избори – не може“.

         Све су ово распршени елементи обојене револуције који се у једном моменту – на миг споља – могу сјединити и прерасти у озбиљне немире.

         Јер, протести са идентичним захтевима одржани су и у Кривој Паланци, Берову, Делчеву, Велесу, Штипу, Струмици, Ресену, Кавадарцима, Радовишу, Демир Хисару и Прилепу.

         Македонски медији наводе да су демонстранти бојама засули зграду парламента, а потом и зграду Министарства спољних послова.

         Протест је, као и обично, почео испред зграде Специјалног јавног тужилаштва.

         Македонска Државна изборна комисија требало је данас да утврди да ли постоје услови за одржавање превремених парламентарних избора у Македонији 5. јуна, на којима је учешће најавила само једна коалиција – ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског.

         Председник Собрања Трајко Вељаноски саопштио је да нема право нити уставну и законску могућност да сазове распуштени парламент.

         У Македонији је званично почела предизборна кампања.

Македонска обојена револуција се противи „једнопартијским изборима“

Македонска обојена револуција се противи „једнопартијским изборима“

Остале странке које нису поднеле изборне листе јер сматрају да Собрање треба да поништи одлуку о одржавању избора 5. јуна с обзиром на то да се, како тврде, за то нису стекли договорени услови – пречишћен изборни списак и слобода медија.

Провладин Грађански покрет за одбрану Македоније одржао је скупове у Битољу, Кривој Паланци и Велесу чији учесници су једнодушно подржали намеру партије Груевског да изађе на изборе 5. јуна и да се они, упркос бојкоту опозиције, одрже.

Извор: Факти.рс

Вијести о…: Прошле године су захтевали изборе. Да ли их одлажу, зато што не могу да их добију?

Коментариши чланак

Коментара