Регион

Мајкл Роуз: Муслимани у Босни су добијали оружје од САД и НАТО кршећи резолуцију УН

majkl-ro-300x181

Бивши командант Унпрофора Мајкл Роуз сведочио је данас на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу да су крајем 1994. САД и НАТО, кршећи резолуције УН, наоружавале и обучавале муслиманске снаге у БиХ.

Британски генерал Роуз рекао је да је мисија Унпрофора у БиХ “постала готово немогућа” пошто су “САД и НАТО одлучиле да прекрше сопствене резолуције и наоружају и обуче” Армију БиХ.

Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Бранко Лукић, генерал Роуз је потврдио да је АБиХ 1994. нападала ВРС из муслиманских енклава у источној Босни што је било противно споразуму зараћених страна којим су те енклаве биле проглашене за сигурне и демилитаризоване зоне.

Ти напади муслиманских снага изазивали су одговор ВРС која је у војном смислу “веома тешко” могла избећи да узврати, казао је сведок. Како је нагласио, “УН су прећутно прихватале” присуство АБиХ у заштићеним зонама иако је то било кршење споразума.

На сугестију адвоката Лукића, сведок је потврдио и да је сврха успостављања сигурних зона била заштита цивила, а не војних јединица. Казао је и да је “очигледно” било да су нападима из енклава муслиманске снаге угрожавале сопствене цивиле.

По Роузовим речима, обе стране су “варале” у примени споразума – Муслимани тако што су држали снаге у заштићеним зонама, а Срби тиме што су зоне нападали.

Сведок је, међутим, оценио да ватра коју је АБиХ отварала из заштићених зона – на пример из Горажда априла 1994. – кршећи примирја, није била довољан разлог да он затражи ваздушне ударе НАТО на њене положаје. Казао је, међутим, да је властима Алије Изетбеговића улагао протесте и подвргавао “свим могућим притисцима” да то зауставе.

Командант Унпрофора потврдио је да, супротно томе, другом приликом затражио да НАТО ваздушним нападима заустави офанзиву ВРС на Горажде што је Алијанса и учинила. Рекао је да је тачно и да су припадници Унпрофора на терену наводили ватру из авиона на српске положаје.

Као и на суђењу Радовану Караџићу, Роуз је прихватио да је Унпрофор, Караџићевим речима, за Муслимане “имао тешке речи”, а за Србе “тешке бомбе”.

Бранилац Лукић, више пута током испитивања, сугерисао је да су, при позивању НАТО да нападне, Унпрофор и његов командант имали пристрасан однос на штету босанских Срба.

Роуз је то негирао, рекавши да је ВРС код Горажда “имала алтернативу – да заустави напад и повуче трупе које су прекршиле резолуције УН које сам ја био задужен да спроведем”. “НАТО је код Горажда одговарао на ситуацију коју су створили Срби”, нагласио је сведок.

Упитан да ли је то значило да ВРС није смела да напада АБиХ у енклавама која је нападала њу, британски генерал је узвратио да се на том питању “сломио систем” зато што “стране нису поштовале споразум”.

На питање браниоца Лукића, Роуз је потврдио и да је једном затражио ваздушне нападе НАТО на муслиманске снаге које су на Игману нарушиле зону искључења артиљерије око Сарајева, прекршила ултиматум Унпрофора и напала француске трупе.

Командант ваздушних снага НАТО у Напуљу, по Роузовим речима, одговорио му је да Алијанса “то неће прихватити” да учини.

“Значи, Муслимани нису били у опасности иако су кршили споразуме”, понудио је закључак Лукић. “Тако је, али то није било у мандату Унпрофора”, одговорио је Роуз који је више пута поновио да је главни задатак снага УН био достављање хуманитарне помоћи за око 2,7 милиона цивила од којих су 600.000 били Срби.

Унакрсно испитивање генерала Роуза, Младићев бранилац окончаће сутра. Током данашње расправе, оптужени Младић је у судници показивао књигу чији се наслов није могао видети, након чега га је председавајући судија Алфонс Ори упозорио да ће бити кажњен ако се то понови.

(Бета)

Коментариши чланак

Коментара