Вијести, Регион

Мађарско држављанство узело 60.000 грађана Србије

380345_madjarski-konzulat-03afpfoto-attila-kisbenedek_f

Нови Сад – Више од 100.000 грађана Србије од јануара прошле године поднело је захтев за добијање мађарског држављанства, а чак 60.000 захтева је одобрено, па су нови држављани Републике Мађарске већ положили и заклетве. Половина их је затражила и мађарски пасош и то су углавном млади који се желе да се школују бесплатно у Мађарској.

У Конзулату Мађарске у Суботици заклетве се полажу готово свакодневно, јер се дневно прими више десетина захтева. Слична ситуација је и у Београду.

Тренутно је у току пријављивање и за бирачки списак, а Савез војвођанских Мађара је најавио отварање канцеларије у којој ће давати помоћ за испуњавање формулара за бирачки списак пошто ће у Мађарској следеће године бити одржани избори.

Услов за добијање држављанства је доказ да су им преци рођени на територији тадашње Аустроугарске до 1921. године, као и средњи ниво знања мађарског језика. Услове испуњавају и они којима су преци рођени у Бачкој од 1941. до 1945. године, када је приликом поделе Југославије она припала тадашњој Мађарској.

„Три месеца сам учио мађарски језик, толико времена ми је требало да прикупим и све неопходне папире. Захтев сам предао у Амбасади Мађарске у Београду“, каже економиста Милан Радованов из Новог Сада.

Како каже, као и у већини грађана, основни разлог је запошљавање у земљама ЕУ.

„Нажалост, у Србији за нас економисте нема перспективе и надам се да ћу у Мађарској, а можда и у некој другој европској земљи наћи добар посао“, објашњава он.

Није само посао разлог за тражење мађарског држављанства, већ и чињеница да је школовање у мађарским школама и на факултетима бесплатно. Поред тога, олакшана је куповина некретнина или аутомобила у Мађарској.

„Свакодневно се јави на десетине Новосађана, најчешће телефоном, али и долазе код нас и распитују се како могу да постану држављани Мађарске“, каже Мелинда Ладишић, шефица новосадске канцеларије ЦМХ (Јединство мађарске мањине), организације која се бави пружањем бесплатних правних савета и у вези са држављанством. Она упозорава да је неопходно добро познавање мађарског језика како би кандидат могао да води разговор.

Не пада интересовање

„Интересовање је толико да су код нас резервисани сви термини до новембра, а разговоре са новим кандидатима заказујемо за децембар. Када грађани предају захтев и прођу интервју, чекају од три до шест месеци како би им Министарство унутрашњих послова Мађарске дало држављанство. Након тога полажу и заклетву“, објашњава Ана Слањинка, конзул у Мађарској амбасади у Београду, и наглашава да се не плаћају никакве таксе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *