Вијести, Регион

Мађарска полиција за дан привела 1.022 „илегалца”, међу којима је 991 Шиптар и 18 Авганистанаца

У „ЛОВ” УКЉУЧЕНА И ВОЗИЛА СА ТЕРМОВИЗИЈСКИМ КАМЕРАМА

  • Начелник Регионалног центра Граничне полиције у Суботици Младен МРДАЉ: Само у првим данима фебруара спречен је прелазак у Мађарску око 500 грађана са Косова и Метохије. Поднето је око 460 прекршајних пријава, одузето 20 путничких и моторних возила којима је један део тих лица кријумчарен, поднето је 12 кривичних пријава

         МАЂАРСКА полиција ухватила је током јучерашњег дана 1.022 мигранта који су илегално прешли српско-мађарску границу, међу којима је највећи број косовских Албанаца, њих 991.

         Како је саопштила Мађарска полиција, на територији Жупаније Чонград, осим 991 Албанца са Косова и Метохије, ухапшено је и 18 Авганистанаца, 7 Ирачана, 3 Кубанца, два Сиријца и један држављанин Сомалије.

         Највећа група од 157 косовских Албанца и 8 Авганистанаца, како се наводи, ухваћена је око 12 часова и 20 минута у околини пограничног села Ашотхалом, где су илегално прешли такозвану „зелену границу”.

         Они су поднели захтев за азил и предати су у надлежност имиграционе службе Мађарске.

         Дан раније, Мађарска полиција је у илегалном преласку границе ухватила 1.269 миграната, међу којима је највише било косовских Албанаца – 1.233.

         И Гранична полиција Србије према Мађарској појачала је активности на спречавању илегалних прелазака границе, где се бележе рекордни резултати, а у помоћ су им пристигле и колеге из других регионалних центара.

         Само почетком фебруара у тој намери спречено је око 500 грађана са Косова и Метохије.

         Поднето је око 460 прекршајних пријава, одузето 20 путничких и моторних возила којима је један део тих лица кријумчарен од стране кријумчара против којих је поднето 12 кривичних пријава.

         Више стотина људи с Косова свакога дана долази аутобусима у Суботицу из које, како се претпоставља, покушавају да се пребаце преко границе с Мађарском која је удаљена десетак километара.

         Тиме се „придружују” бројним мигрантима из земаља попут Авганистана и Сирије, који већ неколико година имају Абазе„ по напуштеним објектима у Суботици из које покушавају да се илегално пребаце у Мађарску.

         Мађарски функционери разматрају разне мере против ове појаве, међу којима је и подизање заштитне ограде код Ашотхалома, који се граничи са Бачким Виноградима у Србији.

         Током ноћи је у правцу граничног прелаза Хоргош спречен покушај илегалног преласка границе четворочлане породице са Косова и Метохије.

         У овом случају, мајка и отац са двоје мале деце, по снегу и на температури испод нуле покушали су пешачећи око 10 километара, већ уморни, да у уђу у Мађарску, која је требало да им буде само успутна станица на путовању од Гњилана до Швајцарске и – бољег живота.

         „Нема ништа тамо. Нема сигурности, нема посла, све политичари само једу„, рекао је отац двоје деце новинарима у Регионалном центру Граничне полиције у Суботици, где је против њих покренут прекршајни поступак.

         Ова породица је само једна у низу међу више стотина грађана Косова и Метохије који у последње време масовно аутобусима или на други начин долазе у Суботицу, из које покушавају да илегално пређу границу с Мађарском.

         Уколико успеју, тиме улазе у Шенген зону и траже азил, пошто са пасошем Косова, непризнатим у Србији, не могу ући у ову зону без визе.

         Према речима начелника Регионалног центра Граничне полиције Младена Мрдаља, појачали су своје активности и бележе пуно оваквих покушаја, а само у првим данима фебруара у овој намери спречено је око 500 грађана са Косова и Метохије.

         Поднето је, по његовим речима, око 460 прекршајних пријава, одузето 20 путничких и моторних возила којима је један део тих лица кријумчарен од стране кријумчара против којих је поднето 12 кривичних пријава.

         „Са колегама из Мађарске имамо добру сарадњу. Са наше стране такође је забележено пуно активности у претходном периоду и ових неколико дана фебруара месеца бележимо уистину рекордне резултате по питању спречених покушаја илегалног преласка државне границе„, рекао је Мрдаљ.

         Због великог броја покушаја илегалног преласка границе ангажована су термовизијска возила и људство и из других регионалних центара.

         Међу њима је и оператер Горан Аксентијевић из Регионалног центра према Босни и Херцеговини који је протеклу ноћ протеклу ноћ провео у термовизијском осматрању граничног простора у близини граничног прелаза Келебија, једног од угроженијих по овом питању.

Мађарска полиција за дан привела 1.022 „илегалца”, међу којима је 991 Шиптар и 18 Авганистанаца

Мађарска полиција за дан привела 1.022 „илегалца”, међу којима је 991 Шиптар и 18 Авганистанаца

То термовизијско возило је једно од два која даноноћно осматрају гранични појас са Мађарском, захваљујући којима се безбедније, брже и ефикасније могу спречити илегални преласци границе.

„На овом делу који ми посматрамо за сада нема никаквих активности, што не значи да неће бити. Ту смо заједно са колегама који овде раде, радимо исти посао, хватамо извршиоце кривичних дела и прекршаја из области прекограничног криминала„, рекао је Аксентијевић новинарима.

Ово возило је опремљено камерама који могу уочавати кретања на даљини од 15 до 20 километара, у зависности од временских услова и терена на којима се налазе.

Осим тога, возило је повезано и са екипама Граничне полиције на терену, тако да им у правом моменту могу доставити информацију о сумњивим кретањима, након чега следи њихова реакција.

Ове активности Граничне полиција наставља и даље, тако да су тренутно на најугроженијем делу границе са Мађарском два возила са термовизијским камерама и седам аутопатрола.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *