Вијести, Регион

Ловци из Босне упуцали риса, мислили да је дивља мачка

Четворици ловаца, који су на подручју Фојнице у Босни и Херцеговини упуцали риса, животињу која је заштићена у целој Европи, прети затворска казна до годину дана.

Слика коју су Хамди Захировић и Един Пугоња ставили на Фејсбук

Слика коју су Хамди Захировић и Един Пугоња ставили на Фејсбук

Они су се својим уловом похвалили на друштвеној мрежи Фејсбук, објавио је сарајевски портал Клиx.ба.  Случај је, како се наводи, пријавила особа која је за њега дознала на Фејсбуку, а полиција би сутра требало да узме изјаве од четворице ловаца. Осим затворске, закон за овакве случајеве прописује и новчану казну.

Ловци су били у редовној патроли када су угледали риса, од којег су у први мах помислили да је реч о дивљој мачки, која је штеточина и није на листи заштићених животиња.

Један од ловаца који се у среду налазио у патроли испод планине Вртача за Клиx.ба је потврдио наводе да ловци нису знали да пуцају у риса.

– Ми смо добили дојаву око 16 сати да на овом подручју има ловокрадица па смо, уз патролни лист, кренули у патролу из места Стовариште. Око 17:10 сати, када је већ падао први мрак, угледали смо животињу за коју смо мислили да је дивља мачка, која иначе чини штету у нашем ловишту и чији се одстрел иначе и препоручује у склопу чишћења ловишта. Двојица колега су запуцали и животиња је одмах пала, а када смо јој дошли близу, видели смо да је то рис – рекао је Бурековић.

Ловцима прети до годину дана затвора.

Извор: Клиx.ба

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *