Вијести, Регион

Љубљана: Медведев позвао Европу да сачува пријатељство с Русијом

Руски премијер Дмитриј Медведев позвао је јуче европске званичнике да учине све како би очували пријатељство са Русијом.

Премијер Русије почео је јуче званичну посету Словенији, где је присуствовао свечаности код Руске капелице на планинском прелазу Вршич у Јулијским Алпима, где је током Првог светског рата погинуло више од 300 руских ратних заробљеника.

„Сама чињеница да су на данашњој церемонији присутни и Словенци и Руси показује наставак пријатељства и дивну традицију (одавања почасти), која доказује посебан однос између народа наших држава“, рекао је Медведев на свечаности, пренео је Тас.

„Политичари, сви који доносе одлуке у нашим државама треба да учине све да се ово пријатељство настави, јер је то оно што људи желе“, истакао је Медведев.

Медведев је казао да је сарадња између Русије и Словеније развија, и захвалио „свим пријатељима у Словенији због искреног поштовања према руским војницима који су овде сахрањени“.

Руски премијер се захвалио на словеначком језику.

„Руска капела у Вршичу има посебан значај за руско-словеначке односе. Током Првог светског рата, њу су изградили руски ратни заробљеници у знак сећања на своје другове који су трагично настрадали градећи планински пут“, навео је Медведев.

„Током прошлог века, државе, политички режими и друштвени системи су се овде мењали, али је Руска капелица и даље овде. То је било могуће захваљујући иницијативи и доброј вољи неколико генерација људи који живе у Крањској гори, који су искрено бринули о том споменику“, додао је Медведев.

Аустроугарске власти су 1915. донеле одлуку о градњи пута преко прелаза Вршич, коју су изводили руски заробљеници.

Марта 1916. лавина је затрпала групу заробљеника и тада је погинуло више од 300 људи.

Руски заробљеници су на том месту изградили капелицу у спомен на погинуле, подсетила је руска агенција.

Руски премијер Дмитриј Медведев код Руске капелице на планинском прелазу Вршич

Двадесетих година прошлог века пут преко Вршича је обновљен, а посмртни остаци заробљеника пронађени поред пута сахрањени су у заједничкој гробници изнад које је десет година касније подигнут споменик са натписом „Синовима Русије“.

rs.sputniknews.com

Извор: Искра.со

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *