Вијести, Регион

Лажи о свађи Пупина и Тесле

rep-pupin-za-spajanje-sa-te_620x0

У сусрет 160. годишњице рођења Михајла Пупина у његовом родном Идвору представљена је виртуелна изложба, која први пут приказује шта повезује Пупина и Николу Теслу. Аутор изложбе Александра Нинковић Ташић, иначе потпредседница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, потрудила се да уместо прича о свађама двојице великана и дугогодишњем избегавању, понуди нови поглед на односе Пупина и Тесле.

– Анализом више од 1.500 чланака и докумената дошла сам до закључка да су двојица српских великана више сарађивали него што су се свађали. И да су били тесно повезани, како својим односом према мајкама, које су им биле велики узор, тако и српском традицијом, посвећеношћу науци и жељом да успоставе глобални мир на планети. О томе сведоче и неки од наслова у америчким новинама, као, на пример: „Тесла и Пупин ће заједно успети да направе проналазак који ће зауставити рат“ или „Тесла и Пупин кују планове за мир у свету“ – објашњава др Александра Нинковић Ташић.

Њен мотив да јавно говори о повезаности Пупина и Тесле је, како нам је рекла, научна истина и потреба да српска јавност престане да се бави гласинама, које руше углед двојице светских научника.

– Изучавам Михајла Пупина већ седам година и не могу да га одвојим од Николе Тесле, јер се њихове људске и научне судбине преплићу, од порекла, доласка у САД, научног рада, па чак и њиховог наслеђа. Погрешно је посматрати их кроз наводни сукоб, приче о дуализму, који није ни постојао. Ако раздвојимо Пупина и Теслу, тиме цепамо и делимо нашу научну историју – тврди др Ташић.

Михајло Пупин је дошао у Америку 1874. године, а Никола Тесла десетак година касније. Обојица су врло брзо, крајем 19. века, после проналазака полифазне наизменичне струје и калема за развој телефоније, постали угледни чланови њујоршког високог друштва. Неки српски публицисти писали су како су се Пупин и Тесла завадили на једном Теслином предавању у Њујорку 1898. године. Пупин је са својим присталицама звиждао и ометао Теслино излагање да би се осветио што је, док су „квачили палчеве“ у Универзитетском клубу, Никола Михајлу сломио палац.

Коначни разлаз је настао, по тумачењу публициста, почетком 20. века, када је Тесла, градњом Антене светског система бежичног преноса енергије на Лонг Ајленду, близу Њујорка, покушао да реши проблем преноса енергије на велике даљине. Због недостатка средстава морао је да обустави свој рад, који је 1901. Маркони искористио. У слављу које је настало, Теслине заслуге нико није помињао, а Пупин, који је знао истину, стао је на страну Марконија. Ово му Тесла није могао опростити.

И настало је ћутање дуго више од 30 година.

– Чињеница је да млади Михајло Пупин, у време када је Тесла био у сукобу са Едисоном, подржао свог земљака. Чињеница је да то није учинио када је Тесла био у сукобу са Марконијем, али гледајући транскрипте и архиву Михајла Пупина, проналазим да није био на страни Марконија. А то значи да није био против Николе Тесле. Документа која сам прегледала говоре о томе да није било никакве расправе или дијалога између Пупина и Тесле поводом тога, нити тешких речи, какве су им приписиване. Једноставно, догодило се да је део научне јавности у САД, а потом и медија, проносио гласине о Теслином незадовољству понашањем Михајла Пупина. Писано је да је Тесла говорио за Пупина да је дебео, ружан и богат. Да су се чак и тукли. И да међусобно не говоре. Свега тога није било, али су те гласине у међувремену постале део њихових јавних биографија, писања чак и у југословенској штампи и публицистици, чиме су попримиле размере скандала – даје нову слику тих односа др Александра Нинковић Ташић.

И помиње да се Тесла интересовао за живот и рад Михајла Пупина макар и преко посредника. Тако је Тесла био упознат са Пупиновим нарушеним здрављем. Писао је пријатељима: „… Што се тиче посете господину Пупину коју сте ми предложили у писму… једини разлог била би моја жеља да му помогнем. Како сам већ казао, он је отрован мокром киселином, тако да му је читаво тело као пршут и услед тога добио је улцер у стомаку који, ако га занемари, може постати најгора врста рака јер је површина улцера велика. Ја сам осведочен да, ако има вољне силе, он би се могао подобро излечити.“

Пупина су, пак, интересовале Теслине финансијске невоље. Написао му је и два чека. Тесла, међутим, никако није прихватао новчану помоћ коју му је Пупин могао пружити преко својих многобројних утицајних веза у пословном свету Америке.

– Пупин и Тесла су били велики људи, и не би себи дозволили да се због ситница посвађају. Напротив, сарађивали су, виђани су заједно и на крају Пупиновог живота, Тесла му је упутио жеље за добро здравље. Када су се Тесла и Пупин последњи пут видели, у болници на Михајловој самртној постељи, очи су им засузиле. Тесла улази у Пупинову собу, прилази му, пружа руку и каже: „Како си ми, мој стари пријатељу?“ Остала су њих двојица сами отприлике пола сата. Шта су један другом рекли, остаће заувек тајна. Пупин је убрзо после тог сусрета преминуо, 12. марта 1935. године. И то је права истина о двојици српских великана, који су били блиски и тесно повезани – објашњава др Александра Нинковић Ташић.

НЕПОЗНАНИЦА

– Потребно је да откривамо истину о великанима наше науке, јер су Пупин и Тесла за многе у Србији и даље велика непознаница. Једна анкета је показала да мало људи зна ко су били Михајло Пупин и Никола Тесла. За Пупина тврде чак да је фудбалер, а за Теслу да је научник, али не знају која су његова дела – сведочи др Ташић.

ЗМАЈ И ПРЕДИЋ

Ташићева је открила да двојицу научника повезује и њихов однос према традицији и уметности: – Тесла се дивио делу Лазе Костића и преводио је песме Јована Јовановића Змаја, а Пупин је слушао савете сликара Уроша Предића о томе која дела треба да одабере и остави као поклон својој земљи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *