Вијести, Регион

Лазаревићева одбрана оптужује тужиоца да је доказе прибавио – незаконито

И АДВОКАТИ ОСТАЛИХ ОПТУЖЕНИХ ТРАЖЕ ИЗУЗЕЋЕ РАДИСАВЉЕВИЋА, ИВАНИЋА И ДОЛОВАЦ

  • Изузеће затражено због, како је образложио Лазаревићев бранилац Веран Звечар, незаконитог прибављања доказа, односно незаконитог озвучења Милета Јерковића, који је снимао своје разговоре са другооптуженим адвокатом Радованом Штрбцем
  • Тонски записи које као доказе предлаже тужилаштво су, како је навео Звечар, производ амбијеталног снимања, а не пресретнутих разговора, као мере на коју су истражни органи овлашећени процесним законима

        ОДБРАНА Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета претходног министра унутрашних послова, затражила је данас у Специјалном суду у Београду изузеће тужилаца, тврдећи да су докази у том поступку подметнути и незаконити.

        Због тога је по трећи пут одложен почетак суђења Лазаревићу, као и адвокату Радовану Штрбцу, полицајцу Борису Гари и бизнисмену Родољубу Радуловићу због оптужби да су преносили поверљиве полицијске информације Дарку Шарићу, оптуженом за шверц кокаина.

        Лазаревићева одбрана затражила је изузеће тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића, поступајућег тужиоца у том случају Саше Иванића и републичког јавног тужиоца Загорке Доловац.

        Изузеће је затражено због, како је образложио Лазаревићев бранилац Веран Звечар, незаконитог прибављања доказа, односно незаконитог озвучења Милета Јерковића, који је снимао своје разговоре са другооптуженим адвокатом Радованом Штрбцем.

        Тонски записи које као доказе предлаже тужилаштво су, како је навео Звечар, производ амбијеталног снимања, а не пресретнутих разговора, као мере на коју су истражни органи овлашећени процесним законима.

        Он је тврдио да 1.689 минута снимљених разговора представља незаконито прибављене доказе, јер Јерковић није имао статус прикривеног иследника као и да је по налогу тужиоца вршио притисак на адвоката Радована Штрбца да му говори да ли се, где и када налази са Лазаревићем.

        Полиција и тужилац су ове наводе, како је навео адвокат Звечар, потврдили и реченицом из оптужног акта у ком наводе „током разговора са Милом Јерковићем дошло се до сазнања…”

Веран Звечар

Веран Звечар

Штрпчев адвокат Драган Плазинић придружио се овом предлогу тврдећи да је Јерковић „подменути доказ”.

Велисав Милутиновић који брани Радуловића предложио је пак тужилаштву да, након свега што су навеле његове колеге, повуче своју оптужницу јер су докази противзаконити.

Тужилац Саша Иванић оценио је да је реч о „класичним захтевима за одуговлачење поступка. Све ове захтеве слушам од 2009. године у разним поступцима (који се тичу Шарићеве групе). Шта је разлог, најбоље знају окривљени и браниоци”, навео је Иванић.

Тужилац је указао да је одбрана данас спочитала заправо форму кривичне пријаве коју није формалноправно поднела.

О захтевима за изузеће одлучиваће непосредно виши тужиоци, за Иванића – Радисављевић, за Радисављевића – Доловац, а о њеном изузећу одлуку ће донети Државно веће тужилаца.

Након те одлуке суђење ће моћи да почне.

Суђење је у новембру одлагано због протеста адвоката који нису долазили на суђења, а у фебруару због изостанка оптуженог бившег начелника Службе за специјалне истражне методе у Управи криминалистичке полиције Бориса Гаре.

Радуловић звани „Миша Банана“ је у вишегодишњем бекству, а суди му се и као припаднику Шарићеве групе за шверц кокаина.

Лазаревић ради као отправник послова Србије у Атини.

Тужилаштво за организовани криминал оптужило је Лазаревића због сумње да је у току 2008. и 2009. године као припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића у више наврата одавао „нарочито поверљиве податке“ о спровођењу посебних доказних радњи у преткривичном поступку који је био у току, а који представљају службену тајну.

Лазаревићу се на терет ставља и кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела и продужено кривично дело одавање службене тајне.

Пошто је положио јемство, суд му је вратио пасош и он се вратио на посао отправника послова амбасаде Србије у престоници Грчке.

Гара се терети да је као руководилац Службе за специјалне истражне методе неовлашћено пренео податке Лазаревићу до којих је Служба дошла прислушкивањем по наредби истражног судије.

Гари се ставља на терет кривично дело одавања службене тајне.

Штрбац и Радуловић се терете да су извршили кривично дело одавање службене тајне у подстрекавању.

Лазаревићев адвокат Веран најавио је данас да ће министра правде и председника скупштинског Одбора за правосуђе упознати са, како тврди, незаконитим и подметнутим доказима на основу којих је покренут случај против његовог брањеника.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *