Вијести, Регион

ЛАВРОВ: Сви планови са Јужним током су на снази, Русија неће подељену Европу

ДАЧИЋ НАГЛАСИО ДА ЧЛАНСТВО СРБИЈЕ У ЕУ НИКАКО НЕЋЕ ОСЛАБИТИ ИЛИ ПРЕКИНУТИ ВЕЗЕ СА РУСИЈОМ

  • ДАЧИЋ: Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом. Зашто би се само од Србије тражило да се опредељује „или или“, док друге земље ЕУ имају најразвијеније односе са Русијом
  • ЛАВРОВ: С поштовањем се односимо према позицији Србије према преговорима о уласку ЕУ. Та позиција полази од недопустивости стварања нових линија раздвајања у Европи и, напротив, промовише идеју јединственог економског, хуманитарног и културног простора
  • ДАЧИЋ: Ниво политичких односа Србије и Русије је такав да се више никада неће десити оволико дуг период (три године) без оваквих сусрета. Две земље имају добре и пријатељске односе, а Србија жели да се они наставе и даље продубе.

       

 ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров који је данас наставио дводневну посету Београду изјавио је да се са поштовањем односи према преговорима Србије и Европске уније. Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поручио је да чланство Србије у ЕУ никако неће ослабити или прекинути везе са Русијом.

         Лавров се после састанка са Дачићем састао са премијером Србије Александром Вучићем, а нешто касније и са председником Томиславом Николићем.

         Дачић је, после разговора Лавровом, на заједничкој конференцији за штампу, истакао да Србија жели да буде чланица ЕУ, што је национални и државни интерес и додао да Србија не жели и никада неће бити против Русије.

         „Нисам схватио да је то питање „или Русија или ЕУ“. Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом. Зашто би се само од Србије тражило да се опредељује „или или“, док друге земље ЕУ имају најразвијеније односе са Русијом“, подвукао је Дачић.

         Он је изразио велико задовољство због посете колеге из Руске Федерације, истакавши да је за ниво политичких односа какви постоје између две земље било веома важно да дође до чешћих и редовних међусобних посета.

         Истовремено је указао да је свог колегу позвао у посету током боравка у Бечу 6. маја, јер шеф руске дипломатије није последње три године боравио у Београду.

         „Ниво политичких односа је такав да је то недопустив дуг период без наших сусрета. То је био разлог посете, никакав други“, подвукао је он.

         Дачић је обећао да се више никада неће десити тако дуг период без оваквих сусрета и нагласио да две земље имају добре и пријатељске односе, као и да Србија жели да се они наставе и даље продубе.

         Ниво политичких односа је можда најбољи у последњих неколико деценија и желимо више размена посета можда и на вишем нивоу, истакао је он.

         „С друге стране, сви економски пројекти који су започети биће настављени. Интерес је Србије да се наставе. Наш национални и државни интерес је да се изгради Јужни ток, да НИС буде најбоља компанија у региону, да се успешно заврши програм ревитализације наше железнице, и низ других нових програма инвестиција“, указао је он.

         Руска Федерација, према његовим речима, један је од најважнијих спољнотрговинских партнера, Србије, поред Немачке и Италије.

         Дачић се захвалио Русији, али посебно министру Лаврову, на дугогодишњем континуираном праћењу и укључености у проблеме које Србија има када је Косово и Метохија у питању и на подршци коју Москва даје.

         „Да није подршке Русије и још неких других земаља, али пре свега Русије и Кине, као сталних чланица Савета безбедности УН, Србија би данас била у готово изгубљеној позицији када је реч о Косову и Метохији“, уверен је он.

         Дачић је најавио да ће Србија уложити максималне напоре, као будући председавајући ОЕБС-а, да се украјинска криза решава путем дијалога, оценивши да ће то бити велики изазов за нашу земљу у идућој години.

         Он се на крају захвалио Русији на огромној како хуманитарној, тако и спасилачкој помоћи током последњих поплава, као и за улагања у развој хуманитарног центра у Нишу.

         Два министра потписала су, по завршетку разговора, План консултација два Министарства за период 2015. до 2016. године.

         Лавров је изјавио да се са поштовањем односи према преговорима Србије и Европске уније и да полази од тога да је недопустиво стварање нових линија раздвајања у Европи.

         „С поштовањем се односимо према позицији Србије према преговорима о уласку ЕУ. Та позиција полази од недопустивости стварања нових линија раздвајања у Европи и, напротив, промовише идеју јединственог економског, хуманитарног и културног простора”, рекао је Лавров.

         Он је поручио да сви планови везани за реализацију гасовода Јужни ток остају на снази, јер је тај пројекат једино системско решење за снабдевање гасом Југоисточне Европе.

         „Потврдили смо све наше споразуме и уговоре што се тиче Јужног тока, као и неопходност реализације тог великог пројекта јер је данас тај пројекат једини што се тиче обезбеђења гасом Јуогоисточне Европе”, рекао је руски министар на конференцији за новинаре.

         Он је, одговарајући на питања, рекао да верује да је заустављање радова на Јужном току у Бугарској привременог карактера.

         „Сва решења остају на снази што се тиче радова, никаквих промена планова нема”, поновио је Лавров.

         Дачић је истакао да је интерес Србије да сви економски пројекти који су започети буду настављени.

         Одговарајући на питање везано за гасовод од Србије до Бугарске, Дачић објаснио да се ради само о интерконекцији која треба да се направи између Ниша и Софије, и да је то потпуно отворени пројекат, који још није започет.

         Дачић је нагласио да не види зашто не би био направљен Јужни, када у Европи већ постоји Северни ток.

         Упитан – да ли је било речи о могућем смањењу цене руског гаса за Србију – Лавров је рекао да то није тема у домену министарстава спољних послова и да се цена усаглашава у оквиру комерцијалних уговора.

         Лавров се осврнуо и на предстојеће председавање Србије ОЕБС-ом истакавши да ће се идуће године обележавати 40 година од усвајања Хелсиншког акта и у току је процес који се зове Хелсинки плус 40.

         „Надамо се да ће овај процес резултирати разрадом одређених споразума који ће промовисати нове приступе јединству Европе. Једна од корисних тема била би такође разрада тематике хармонизације интеграционих пројеката, како у оквиру ЕУ, тако и у оквиру евроазијског интеграционог пројекта”, навео је Лавров.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Он је истакао да Русија подржава јачање улоге ОЕБС у решењу украјинске кризе и мониторинг мисије у Украјини, као и путне мапе швајцарског председавања ОЕБС, али је додао да на жалост украјинско руководство то не прихвата и позвао европске земље да тим поводом изврше притисак на Кијев.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *