Вијести, Регион

ЛАВРОВ: Порошенков захтев да устаници капитулирају прави – озбиљне проблеме

У СОФИЈИ ИЗРАЗИО НАДУ ДА ЋЕ СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО МОСКВЕ И БРИСЕЛА ПОМОЋИ ПРЕВАЗИЛАЖЕЊУ ТРЕНУТНИХ ПРОБЛЕМА

  • Шеф бугарске дипломатије Кристијан Вигенин рекао да пројекат изградње Јужног тока није само у интересу Бугарске, већ и у интересу целог региона Југоистичне Европе и ЕУ у целини
  • „Сваки проблем треба да буде решен на обострано и на прихватљивим принципима, а Јужни ток није изузетак”, рекао је Сергеј Лавров одговарајући на питање о уступцима које је Русија спремна да учини

         РУСИЈА поштује Трећи енергетски пакет Европске уније, али правила не могу да се мењају ретроактивно, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Софији после разговора са председником Бугарске Росеном Плевнелијевом, премијером Пламеном Орешарским и колегом Кристијаном Вигенином.

         Лавров је навео да је то је основни принцип међународног права и истакао да су споразуми о принципима, са државама које учествују у пројекту изградње Јужног тока, постигнути пре доста времана, пренела је бугарска новинска агенција БТА.

         Шеф руске дипломатије је рекао да стратешко партнерство између Москве и Брисела треба да превазиђе тренутну фазу у међусобним односима.

         „Сваки проблем треба да буде решен на обострано прихватљивим принципима и Јужни ток није изузетак”, рекао је Лавров одговарајући на питање о уступцима које је Русија спремна да учини.

         Он је додао да постоји велики број примера уступака које је учинила Европска комисија у оквиру Трећег енергетског пакета са добрим разлозима.

         Шеф бугарске дипломатије Вигенин је рекао да пројекат изградње Јужног тока није само у интерсу Бугарске, већ је у интересу целог региона Југоистичне Европе и ЕУ у целини.

         „Ми подржавамо његову градњу у складу са законима и нормама ЕУ”, истакао је шеф бугарске дипломатије и додао да се нада да ће активни дијалог са Европском комисијом омогућити што пре наставак изградње Јужног тока на територији Бугарске.

         Лавров је, иначе, у Софији упозорио да захтев украјинског председника Петра Порошенка за капитулацију устаника уноси озбиљне проблеме у процес решавања конфликта.

         „На жалост, руководство Украјине саопштава да је двострани прекид ватре могућ само уз испуњавање Порошенковог мировног плана”, рекао је Лавров, прецизирајући да је у плану наведено да примирје треба да прати предаја оружја и у суштини капитулација устаника, док би ”кијевске власти размотриле да ли је могуће амнестирати неке од њих”.

         На прес конференцији у Софији после разговора са бугарским колегом Кристијаном Вигенином, руски министар иностраних послова истакао је да је у интересу свих прекид крвопролића и да не треба тражити изговоре да би се одлагао прекид ватре, јер све више страда цивилно становништво.

         „Сада треба мислити о спасавању живота. Уверен сам да би примирје у Украјини омогућило почетак преговора (…) Веома бисмо желели да тај циљ (примирје) буде очигледан свим државама, које на било који начин утичу на украјинску страну”, рекао је Лавров.

         Према његовим речима, то се односи пре свега на Европску унију.

         „Имамо основа за претпоставку да водеће европске земље схватају своју одговорност за оно што се догађа, а ми веома желимо да се схватању те одговорности прикључе и САД”, нагласио је Лавров.

         Шеф руске дипломатије је рекао и да је пред међународном заједницом задатак стварања новог праведног, демократског и полицентричног светског поретка, који треба да се заснива на принципима међународног права, централној улози УН, уважавању самобитности народа и њиховог права да сами одређују своју судбину, као и на колективним мировним методама решавања спорова без мешања споља и употребе силе.

 

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

„Наша словенска православна девиза примењива на сваку ситуацију је да Бог није у сили, већ у правди”, рекао је Лавров.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *