Вијести, Регион

Лавров: Британска „резолуција о Сребреници“ је апсолутно антисрпска

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

  • ЛАВРОВ: Таква резолуција могла би да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења у том делу Европе, што су показали терористички напади у Зворнику и недавно у Македонији
  • ДОДИК: Предлог резолуције, овакав какав је достављен, није усаглашен и то сам данас чуо од министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова. Тај предлог је унилатералан и неприхватљив и, у суштини, злоупотребљава неке раније договоре у оквиру Савета безбедности УН да се минутом ћутње ода почаст свим жртвама ратова у БиХ и региону
  • Министарство иностраних послова РФ после разговора Лаврова и Додика саопштило: „Русија и Република Српска (која је у саставу БиХ) подвлаче неопходност да све стране у БиХ и међународна заједница строго поштују Дејтонски споразум“

        РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници која је предложена Савету безбедности УН закомпликоваће ситуацију на Балкану јер је апсолутно антисрпска, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров после сусрета у Санкт Петербургу са Милорадом Додиком.

        „Разговарали смо о ситуацији у Савету безбедности где су у току покушаји да се прогура резолуција темпирана за 20-годишњицу догађаја у Сребреници. Тај текст је апсолутно антисрпски“, рекао је Лавров.

        „То је текст који тумачи догађаје на крајње погрешан начин, чак и са правног становишта. Ти догађаји су дати на процену Савету безбедности УН“, рекао је Лавров.

        Упозорио је да би таква резолуција могла да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења у том делу Европе, што су показали терористички напади у Зворнику и недавно у Македонији.

        Лавров је нагласио да ће Русија „доследно наставити са линијом очувања основних принципа Дејтонског споразума“.

        „Ако желимо да излечимо ране које је нанео рат од 1992. до 1995. године, онда је апсолутно неопходно да поштујемо сећања на све жртве овог рата без обзира на етничку припадност“, рекао је Лавров.

        Он је нагласио да се мора узети у обзир и 20 година од Дејтона и неопходност свеопштег помирења, заједничке сарадње и очувања мира.

        „Стога, морам да нагласим, да ће Русија као гарант Дејтонског мировног споразума радити на томе и то промовисати“, поручио је Лавров.

        Додик је, са своје стране, скренуо пажњу на алармантно стање и указао да Исламска држава у својим редовима има око 380 људи из БиХ.

        „То сведочи о претњи по све нас“, упозорио је Додик.

        Председник Српске рекао је да предлог резолуције о Сребреници није усаглашен међу чланицама Савета безбедности УН.

        „Предлог овакав какав је достављен није усаглашен и то сам данас чуо од министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова. Тај предлог је унилатералан и неприхватљив и, у суштини, злоупотребљава неке раније договоре у оквиру Савета безбедности да се минутом ћутње ода почаст свим жртвама ратова у БиХ и региону“, рекао је председник РС након састанка са Лавровим у Санкт Петербургу.

         „Предлог резолуције је недопустив и само прави раскол у БиХ. Њено усвајање довело би до још веће осионости и неоправданог притиска на Србију и Републику Српску и ми то морамо да одбацимо. Радује ме чињеница да смо сви – како власт у Републици Српској тако и представници Српске на нивоу БиХ, јединствени у том ставу и мораћемо до краја да то изнесемо да би наш став био видљив“, истакао је председник Српске.         

Милорад Додик са Сергејом Лавровом

Милорад Додик са Сергејом Лавровом

Министарство иностраних послова РФ је после разговора Лаврова и Додика саопштило:

„Русија и Република Српска (која је у саставу БиХ) подвлаче неопходност да све стране у БиХ и међународна заједница строго поштују Дејтонски споразум о миру у БиХ. У разговору је потврђена спремност за даље ширење инвестиционо-привредних и културно-хуманитарних веза“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *