Вијести, Регион

Кустурица: У Украјини се проводи „југословенски сценарио“

Познати српски режисер Емир Кустурица оцијенио је да се данашњи догађаји у Украјини уклапају у концепт „југословенског сценарија“, који су разрадиле власти САД.

„То је само наставак исте приче коју је доживјела Југославија“, рекао је Кустурица у Андрићграду за „Русију данас“.
Кустурица је навео да су, када се Југославија распадала, сви говорили да је Милошевић крив за тај распад, али су заборавили да је амерички предсједник Џорџ Буш још 1991. године рекао да ће Америка да прави дипломатске односе само са оним државама које се отцијепе од Југославије.

„А, онда смо четири године слушали пропаганду како је крив Милошевић у 12 духовних веза“, који су организовали он и Омладински пројекат „Мрежа“ из Русије.

Кустурици су учесници фестивала постављали и питања лингвистичког карактера, пошто је режисер увео нови термин за науку – „политички језик“, када се говори о „босанском“, наводећи да он „говори и пише српски“, преноси РИА „Новости“.

Коментаришући Холивуд као фабрику производње „америчког сна“, Кустурица је на питање учесника фестивала да ли је спреман да стане на чело процеса снимања „пропагандног словенског филма“ рекао да није спреман и да „више воли да буде Робинзон“, а осим тога је већ два своја културна центра изградио.

„Али бих знао да направим утопијску слику свијета. Холивуд је био центар свјетског идеализма 40-тих и 50-тих година прошлог вијека. Тај идеализам је данас нестао. Сада су холивудски филмови потпуно бесмислени“, рекао је Кустурица.

Емир Кустурица - Фото: СРНА

Он је додао да и у Русији понекад имитирају Холивуд, а када дође у Москву, сваки пут гледа билборде и ужасне и најгоре филмове.

„Али, постоје закон и снага тржишта и пред њим падају сви идеализми. Мој одговор је Андрићград у Републици Српској и Дрвенград у Србији. То су примјери моје сопствене утопије. Пропаганда покушава да захвати све државе у свијету, а човјек мора да ради оно што може“, додао је Кустурица.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *