Вијести, Регион

Кругман: Грешке поводом Грчке могу поништити све што је ЕУ урадила за 60 година

АМЕРИЧКИ НОБЕЛОВАЦ: „ПРИБЛИЖАВА СЕ ТРЕНУТАК ИСТИНЕ НЕ САМО ЗА ГРЧКУ НЕГО И ЗА ЕВРОПУ“

  • Обустављање финансијске помоћи Грчкој – упозорио је Пол КРУГМАН у ауторском тексту у The New York Times -представљаће огроман ризик не само за економију Европе, него и за цео европски пројекат. Ако крах њеног банкарског сектора присили Грчку да изађе из еврозоне и почне поново да штампа свој новац, то може бити моћан сигнал инвеститорима да су постојање и распрострањеност јединствене европске валуте процес који се може вратити и уназад

 
        АНТАГОНИЗАМ који нараста поводом грчких гугова може поништити све напоре уложене током шест протеклих деценија да се учврсте мир и демократија у Европи преко стварања равноправног савеза држава – упозорио је амерички економиста и добитник Нобелове награде (2008.) Пол Кругман.
 
        Он је у ауторском тексту написаном за The New York Times, он је – имајући у виду и одбијање Европске централне банке да прима грчке државне обвезнице као залог за добијање кредита – написао и ово:
 
         „Тренутак истине се приближава. Не само истине за Грчку, него и за Европу. Поред осталог, и Европска банка ће морати да одлучи – за кога она, заправо, ради“.
 
        Одмах после овога, Кругман је наставио:
 
         „Немачка тражи да Грчка отплати све своје дугове у пуном обиму уз невероватно сурову штедњу. У то је уграђена претња: ако Грчка одбије – Европска централна банка ће престати да подржава грчке банке, а то ће економији те земље, која је и иначе у ужасном стању, нанети још већу штету“.
 
        Кругман је уверен да ће обустављање финансијске помоћи Грчкој „представљати огроман ризик не само за економију Европе, него и за цео европски пројекат“.
 
        Ако крах њеног банкарског сектора присили Грчку да изађе из еврозоне и почне поново да штампа свој новац, то може – предочио је Кругман – бити моћан сигнал инвеститорима да су постојање и распрострањеност јединствене европске валуте „процес који се може враћати и уназад“.
 
        Поврх свега, уверен је Кругман, хаос у Грчкој би био „храна“ за злослутне снаге које у Европи ионако у последње време јачају. Понајпре за неонацизам.

Пол Кругман

Пол Кругман

Своја упозорења, Кругман је закључио овако:

„Саопштење Европске централне банке је сигнал за узбуну, не само за Грчку него и за Немачку. Ако Немачка то не схвати, остаје нада да ће схватити Европска централна банка: да њен главни задатак није да се при наплати дугова држи као Немачка. Већ да чини све што је до ње да заштити економију и демократске институте Европе“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *