Регион

Кроз Србију од почетка године прошло преко 600.000 миграната из 107 држава

ДВЕ ТРЕЋИНЕ СУ МУШКАРЦИ – НАЈВИШЕ ИХ СТИГЛО ИЗ СИРИЈЕ И АВГАНИСТАНА, САМО 15 ТРАЖИЛО АЗИЛ У СРБИЈИ

  • Небојша СТЕФАНОВИЋ, на министарском форуму „ЕУ – Западни Балкан” у Сарајеву: “Једно од питања је шта је са базама података са којима те податке можемо да упоредимо. Ми сарађујемо са Фронтексом, Европолом и Интерполом, али су нам потребни бржи одговори на информације да ли лице које скенирамо можемо да упоредимо са базама података у року од неколико минута”

         МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија улаже максималне напоре да све мигранте, којих је од почетка године било више од 600.000 из чак 107 држава, региструје, узме им биометријске податке и омогући им ефикасан приступ систему азила.

         Стефановић је на Министарском форуму „ЕУ – Западни Балкан” у Сарајеву навео да је ове године у односу на претходну откривено 20 пута више ирегуларних миграната.
Он је указао и да у последњих неколико недеља у Србију дневно пристиже више од 4.000 избеглица, што је два до три пута мање него раније.

         „Две трећине свих миграната који су током ове године прошли кроз Србију били су мушкарци, док је малолетних особа било око 150.000. Највећи број миграната је из Сирије и Авганистана, али готово сви они не желе да затраже азил у Србији. У прилог томе говори и чињеница да је свега 15 њих чекало законску процедуру и добило азил у нашој земљи”, навео је Стефановић.

         Српски министар полиције је рекао да су кључна питања да ли Европа прави разлику између миграната који имају право да затраже азил у ЕУ и оних који на то немају право.

         „Шта да радимо са особама које немају право да затраже азил у ЕУ. Да ли их заустављамо, јер ако немају право да затраже азил онда се систем ефикасног азила на њих не може применити. Како да их враћамо и где их враћамо, пошто неки од њих тврде да су угрожени и како да успостављамо ту врсту контроле”, упитао је Стефановић учеснике форума.

         Он је истакао да Србија улаже максималне напоре да све мигранте фотографише, да им узме отиске прстију и пуне биометријске податке.

         “Једно од питања је шта је са базама података са којима те податке можемо да упоредимо. Ми сарађујемо са Фронтексом, Европолом и Интерполом, али су нам потребни бржи одговори на информације да ли лице које скенирамо можемо да упоредимо са базама података у року од неколико минута”, рекао је Стефановић.

         Он је истакао да је потребно да се мигранти региструју већ у Грчкој, како би потенцијални терорист могли на време да се изолују, као и да је размена података, у смислу превенције, важна, посебно када је реч о људима који касније могу бити терористичка претња за Европу.

         Према његовим речима, “јачање капацитета полиције у препознавању и борби против оних који су починиоци најтежих кривичних дела, не само потенцијалних терориста, већ и особа које су у Сирији или другим државама починила кривична дела против човечности или тешке ратне злочине, а који данас, кријући се у избегличким колонама, покушавају да се инфилтрирају у Европу, од изузетне је важности”.

Кроз Србију од почетка године прошло преко 600.000 миграната из 107 држава

Кроз Србију од почетка године прошло преко 600.000 миграната из 107 држава

„Уколико бисмо могли да пратимо њихово кретање, утврдимо у које су земље отишли, наш рад би био далеко ефикаснији”, нагласио је Стефановић и истакао да акценат, пре свега, мора бити стављен на превентивни рад, кроз прикупљање и размену података.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара