Вијести, Регион

Kристин Лагард: Грчка неће напустити еврозону – о томе се и не разговара

АТИНА ПРОГРАМ РЕФОРМИ ШАЉЕ СУТРА У БРИСЕЛ – УМЕСТО ВЕЧЕРАС

        ПЛАН грчких економских реформи ће сутра бити послат у Брисел, а не вечерас како је претходно најављено, изјавио је портпарол грчке владе Ројтерсу.

        Како наводи британска агенција, још нема детаља из програма грчке владе, али је очигледно да ће обухватати мере борбе против утаје пореза и корупције, као и реформе јавног сектора.

         „О плану реформи грчке владе ће се касније сутра расправљати на телефонској конференцији министара финансија еврозоне”, изјавио је званичник грчке владе, који је говорио под условом да остане анониман, јер нема овлашћења да даје коментаре за медије, пренела је америчка агенција АП.

        И директорка Међународног монетарног фонда (ММФ), Кристин Лагард, говорила је данас о грчкој кризи, поручивши да Грчка неће напустити еврозону.

         „То није опција и о томе се не расправља”, изјавила је Лагардова у интервјуу за амерички информативни сајт „Хафингтон пост”, и додала да је прошла недеља била прекретница, јер је постојала колективна одлучност да се послуша, изгради поверење и учини све како би еврозона остала целовита.

        Званична Атина је, у складу с договором министара финансија Грчке и еврозоне постигнутим у петак, 20. фебруара, требало до вечерас да поднесе Бриселу план мера штедње, који би, уколико буде позитивно оцењенен, омогућио четворомесечно продужење финансијске помоћи тој земљи.

        Према договору, грчки програм реформи ће оценити представници „институција”, односно некадашње „тројке” коју чине Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд.

Директорка Mеђународног монетарног фонда (MMФ), Kристин Лагард

Директорка Mеђународног монетарног фонда (MMФ), Kристин Лагард

Постојећи програм финансијске помоћи за отплату 320 милијарди евра грчког јавног дуга истиче 28. фебруара, а да састанак министара финансија Грчке и еврозоне у петак није успео, отворила би се могућност да Грчка напусти европску монетарну унију, са несагледивим последицама по заједничку европску валуту.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *