Регион

Кремљ: Позив Црној Гори је даље ширење НАТО на које ће Русија одговорити

ПЕСКОВ: ПРЕДУЗЕЋЕМО УЗВРАТНЕ МЕРЕ РАДИ ОДРЖАВАЊА ПАРИТЕТА ИНТЕРЕСА

  • КОСАЧОВ: Задатак НАТО – да држи Американце у Европи, а Русију ван Европе – и даље се успешно реализује. Упркос томе што је са престанком Хладног рата раскол у Европи био превладан. Очито је да постоји механизам преманентне производње хладног рата, а сада је у тај механизам укључена и Црна Гора. Прихватање позива је избор Црне Горе, али ми имамо пуно право да тај избор сматрамо неправилним и нечим што није лишено алтернативе
  • ПУШКОВ: Улазак Црне Горе у НАТО за Русију је сигнал да мора даље јачати своју одбрану и своје војно-политичке могућности, укључујући  јачање система савеза у којима се налази. У сваком случају, НАТО  ће бити велика препрека у односима Русије и Црне Горе

        ЕКСПАНЗИЈА војне инфраструктуре алијансе на Исток не може да не изазове узвратне мере Русије, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков, коментаришући позив Црној Гори за чланство у НАТО.

        НАТО је у среду позвао Црну Гору да постане 29. чланица Северноатлантске алијансе.

        „На најразличитијим нивоима Москва је увек истицала да трајућа експанзија НАТО, војне инфраструктуре НАТО на Исток, не може да не изазове узвратне мере с истока, то јест с руске стране у смислу заштите безбедносних интереса и одржавања паритета интереса“ – рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање какав је став Москве према позиву Црној Гори за чланство у НАТО и да ли намерава да предузме неке узвратне мере.

        Константин Косачов, председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента (Савета Федерације),  оценио је да је позив Црној Гори „позив који изазива жаљење“, па додао:

       „Задатак НАТО – да држи Американце у Европи, а Русију ван Европе – и даље се успешно реализује. Упркос томе што је са престанком Хладног рата раскол у Европи био превладан. Очито је да постоји механизам преманентне производње хладног рата, а сада је у тај механизам укључена и Црна Гора“.

        Косачов је поручио и Подгорити и НАТО: „Прихватање позива је избор Црне Горе, али ми имамо пуно право да тај избор сматрамо неправилним и нечим што није лишено алтернативе“.

Лукшић и Столтенберг

Лукшић и Столтенберг

Његов колега из Државне Думе, Алексеј Пушков, истакао је: „Улазак Црне Горе у НАТО за Русију је сигнал да мора даље јачати своју одбрану и своје војно-политичке могућности, укључујући јачање система савеза у којима се налази. У сваком случају, НАТО ће бити велика препрека у односима Русије и Црне Горе“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара