Вијести, Регион

Крајњи власник више од половине утицајних медија Србије – регистрован ван Србије

СТРАНКЕ НЕ ПОКАЗУЈУ НАМЕРУ ДА СЕ ОДРЕКНУ УТИЦАЈА НА ВЛАСНИЧКУ СТРУКТУРУ И КУРС МЕДИЈА

  • Изненађујуће велики број политичара или чланова њихових породица, који су власници или сувласници махом локалних медија
  • Министар одбране Братислав Гашић из СНС је преко фирме Сацо доо власник ТВ Плус из Крушевца, а управљачка права је у априлу 2014. године пренео на директора Дејана Миладиновића. Његов син, Владан Гашић власник је ТВ Зона из Ниша, преко фирме Зона плус доо, а један је од власника и Спортске ТВ из Крушевца, која је добила дозволу за емитовање у јулу 2014. године
  • Према подацима Управе за трезор, АДД продукција је за оглашавање на Гашићевој ТВ Плус примила у првих девет месеци 2014. чак 3,7 милиона динара буџетских средстава, у 2013. 4,7 милиона динара, затим у 2012. 1,9 милиона динара, наводи се у извештају
  • Војвођанска регионална ТВ Мост у власништву је родитеља потпредседника СПС Душана Бајатовића, а налазила се међу корисницима субвенција из буџета Војводине

        САВЕТ за борбу против корупције затражиће покретање истраге о утврђивању начина на који је у медије доспео Извештај о власничкој структури и контроли медија у Србији, додавши да ниједан примерак тог извештаја није достављен медијима.

         „Ниједан примерак Извештаја о власничкој структури и контроли медија у Србији није стављен на увид, нити достављен ниједној медијској кући и свако позивање на Извештај јесте позивање на нелегално прибављен документ“, саопштио је данас Савет за борбу против корупције.

        Савет у саопштењу наводи ово представља еклатантан пример таблоидизације медија и сензационалистичког и неодговорног новинарства, те истиче да ће захтевати истрагу.

        У саопштењу, Савет наводи да ће у току дана објавити Извештај о власничкој структури и контроли медија у Србији на свом сајту.

        НИН пише да у последње две и по године није била видљива спремност политичких странака да се одрекну утицаја на власничку, односно уређивачку политику медија, било да је реч о формалном или неформалном утицају.

        Савет, пише НИН, закључује да више од половине анализираних медија нема јасно видљивог власника, а више од половине најутицајнијих медија има као крајњег власника компанију регистровану у иностранству.

        Такође, наводи се да је изненађујуће велики број политичара или чланова њихових породица, који су власници или сувласници махом локалних медија.

        Тако је актуелни министар одбране Братислав Гашић из СНС преко фирме Сацо д.о.о. власник ТВ Плус из Крушевца, а управљачка права је у априлу 2014. године пренео на директора Дејана Миладиновића.

        Његов син, Владан Гашић власник је ТВ Зона из Ниша, преко фирме Зона плус д.о.о. а један је од власника и Спортске ТВ из Крушевца, која је добила дозволу за емитовање у јулу 2014. године.

        Према подацима Управе за трезор, АДД продукција је за оглашавање на Гашићевој ТВ Плус примила у првих девет месеци 2014. чак 3,7 милиона динара буџетских средстава, у 2013. 4,7 милиона динара, затим у 2012. 1,9 милиона динара, наводи се у извештају.

        Војвођанска регионална ТВ Мост у власништву је родитеља потпредседника СПС Душана Бајатовића, а налазила се међу корисницима субвенција из буџета Војводине.

        Савет наводи податак да је ова телевизија добила укупно 2,7 милиона динара на основу решења покрајинског секретара за културу Милорада Ђурића из јуна 2011. године и априла 2012. године.

        Поред тога, ТВ Мост је током 2013. и 2014. године примила 2,4 милиона динара од Културног центра новог Сада и 3,5 милиона динара од Скупштине града Новог Сада.

        Телевизија Палма плус у власништву је Далибора Марковића, сина председника ЈС Драгана Марковића Палме, а међу политичарима, који имају власнички удео у медијима је и функционер СПС Зоран Анђелковић.

        Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, како наводи Савет у извештају, у периоду од 2004. до 2008. године био је директор маркетинга компаније Интерспеед, у чијем је власништву био Радио фокус.

        Савет је анализирао и спрегу политике и утицајних ТВ станица са националном фреквенцијом и проценио да се она огледа у уступцима и услугама које је власт чинила њиховим власницима.

        Наводећи примере ТВ Прва и Б92, Савет констатује да због нетранспарентног власништва у ТВ Б92 „постоји опасност да се иза офшор фирми са Кипра у овој и ТВ Прва крије исти власник“.

        Један од начина на који политичари контролишу медије јесте привилегован третман код наплате пореског дуга, а што су власници медија ближи политичарима на власти, то је већи спектар могућност избегавања и пролонгирања обавеза према држави, оцењује Савет.

Агенција за борбу против корупције

Агенција за борбу против корупције

Они су навели да је већина медија са државним капиталом под директном контролом политичких странака, а превасходни облик утицаја је путем њиховог финансирања.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *