Вијести, Регион

Крајем децембра наставак поступка за рехабилитацију

158570

БЕОГРАД – Поступак за рехабилитацију команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, послије десет мјесеци прекида, биће настављен 24. децембра у Вишем суду у Београду, најавила је портпарпол овог суда Душица Ристић.

Поступак рехабилитације прекинут је 22. фебруара, јер је суд морао да сачека правоснажно рјешење о утврђивању датума смрти Михаиловића зато што званичних доказа о његовој смрти није било, преноси „Блиц“.

Рјешењем Првог основног суда у Београду као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стријељан.

Захтјевом за рехабилитацију Михаиловића тражи се од суда да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стријељањем, као и враћање грађанских права.

Рехабилитацију је затражио његов унук Војислав Михаиловић, а придружили су му се Српска либерална странка – на челу са академиком Костом Чавошким, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.

Предлагачи захтјева тврде да Михаиловићу није било омогућено право на одбрану и да није видио свог адвоката до почетка суђења, те да није имао право на непристрасан суд.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *