Регион

Колика је цена пријатељства?

gazprom_2_468

Србија је од Русије добила кредит од 800 милиона долара и води преговоре о још једној милијарди, а сада је почела да тражи и попуст за гас. Уједно је Београд изразио спремност да помогне „Јужном току“.

Цена гаса је сувише висока за српско тржиште, с обзиром на економску ситуацију у земљи и пријатељске односе између Русије и Србије“, пожалила се министарка енергетике Зорана Михајловић на сусрету са руским амбасадором Александром Чепурином. Раније је Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса“, истицао да Србија у 2013. години рачуна на снижење цене гаса са 470 долара за хиљаду метара кубних на 420 долара. Према руско-српским споразумима, Гаспром ће у периоду 2012-2021. испоручивати Србији највише 5 милијарди кубних метара гаса годишње. Споразум предвиђа да се услови могу преиспитати једном у току године, рекао је Бајатовић.

Представник руске владе је питање попуста за Србију преусмерио „Гаспрому“. „Гаспром“, међутим, ништа није одговорио.

Србија има основа за ценкање, јер преко њене територије треба да прође деоница „Јужног тока“. Од свих земаља кроз које ће проћи гасовод Србија је прва донела коначну одлуку о инвестирању пројекта.

Поред тога, Србија својој деоници ускоро треба да додели статус националног пројекта. По речима Михајловићеве, нацрт закона треба да буде готов до краја јануара. Статус националног пројекта је потребан да би „Јужни ток“ у ЕУ био признат као трансгранични пројекат, објаснио је министар енергетике Русије Александар Новак. То ће омогућити да се гасовод делимично изузме из надлежности Трећег енергетског пакета. У противном ће Гаспром моћи да искористи само 50% капацитета „Јужног тока“.

Гаспром је раније саопштио да у 2012. години испорука гаса у Србију треба да износи око 1,5 милијарди кубних метара (док је 2011. износила 1,4 милијарде). Према томе, попуст од 10% о коме говори Бајатовић у том случају би коштао Гаспром 75 милиона долара годишње. Већ се усталила пракса да Гаспром нуди попуст од 10-15%, истиче Денис Борисов из Номос-банке, и с обзиром на важност „Јужног тока“ Гаспром би могао да попусти, јер обим испоруке гаса у Србију није велики.

Текст преузет са http://ruskarec.ru/

Коментариши чланак

Коментара