Вијести, Регион

КОЦИЈАС: Нећемо дозволити Бриселу да игнорише ставове Атине при одлучивању

НОВИ ШЕФ ГРЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НАЈАВИО „ОШТАР РАЗГОВОР“ О НОВИМ АНТИРУСКИМ САНКЦИЈАМА

  • Атинска новинска агенција АНА објавила да је Брисел игнорисао и мишљење Грчке и њен предлог да се у текст изјаве унесу измене. Федерика Могерини је објавила првобитну верзију изјаве
  • Никос КОЦИЈАС: Греше сви који мисле да ће се Грчка због дугова одрећи свог суверенитета и активног доприноса европској политици

        ГРЧКА неће дозволити Европској унији  да игнорише њено мишљење и ставове приликом доношења одлука, укључујући и санкције против Русије, и тражиће да се о том проблему расправља на састанку министара спољних послова ЕУ – саопштио је нови шеф грчке дипломатије Никос Коцијас.        

        Незадовољство нове грчке владе изазвало је то што је Федерика Могерини – без тражења њеног става – објавила изјаву којом се Русији прети новим санкцијама ЕУ у име шефова држава и влада Уније.

        Нови грчки премијер Алексис Ципрас одмах је телефонирао Могерини  и изразио јој због тога своје незадовољство.

        Атинска новинска агенција АНА објавила да је Брисел игнорисао и мишљење Грчке и њен предлог да се у текст изјаве унесу измене. Могерини је објавила првобитну верзију изјаве.

        Ципрас и његова влада сматрају да су та изјава и околности у којима је настала – само дан након грчких ванредних парламентарних избора – својеврсно тестирање Атине.

        Коцијас је најавио да ће разговор министара спољних послова ЕУ о „трећем таласу санкција против Русије“ бити оштар и додао:

         „Неки модели понашања неких наших партнера нису се показали најбољим. Прекршена су правила рада ЕУ и нас су покушали да ставе пред свршен чин пре него што је нова влада Грчке положила заклетву. Ми смо одмах ставили до знања да на то нећемо пристати. Греше сви који мисле да ће се Грчка због дугова одрећи свог суверенитета и активног доприноса европској политици“.

        Коцијас је посебно нагласио: „Ми желимо да будемо Грци и патриоти, али и Европљани и интернационалисти. Министарство спољних послова Грчке биће министарство које сме да мисли и које ће мислити и другачије, које ће окренути нови лист и служити перспективи свог народа. Јер, политику не чине само пројекти и преговори, него и емоције. Ми размишљамо као наш народ и осећамо његову бол и мислимо да ће Грчка имати најбољи могући положај у европском и међународном систему“.

Никос Коцијас

Никос Коцијас

Шеф грчке дипломатије је најавио да ће Атина градити „велике мостове“ према свету у развоју, посебно према Кини, Индији, Бразилу и Русији са којом ће „развијати традиционалне односе“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *