Вијести, Регион

Ко припрема отварање мађарског питања у Војводини?

Pokret-mađarske-nade

Београд – Зашто наши властодршци ћуте када је у питању сепаратистичко деловање одређених мађарских политичких групација у северној Србији?

Када је прошлог месеца председник Србије Томислав Николић био на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру медији су пренели његово обраћање у коме је споменута ситуација на КиМ, али и отказивање геј параде. Али оно што није нигде извештавано јесте акција странке „Покрет мађарске наде“.

Наиме, странка „Покрет мађарске наде“, коју отворено подржава профашистички Покрет „Јобик“ из Мађарске, одржалa je поводом Николићевог доласка протест у Стразбуру и конференцију за медије. На протесту је био приметан транспарент са натписом „Стоп насиљу над Мађарима у Србији!“!?

На овај начин очигледно покушавају да скрену пажњу међународне јавности и искриве слику о положају националних мањина у Србији, покушавајући да шире пропаганду о физичкој угрожености Мађара на северу Србије. На транспарент су чак поставили и слику претученог младића како би додатно изманипулисали јавност. На конференцији за медије су истакли да је поред лошег положаја мађарске мањине у Србији, у последњих 10 година „нестало 40.000 Мађара”.

Наравно, нису се сетили да напомену да је у целој Србији у том периоду „нестало“ 400.000 грађана Србије, међу којима су и ових 40.000 Мађара. Иако овом приликом њихов наступ (према њиховим извештајима) није наишао на веће интересовање јавности, не смемо заборавити чињеницу да је та иста странка недавно затражила територијалну аутономије дела северне Србије који већином насељавају Мађари.

Такође, то је странка која у сарадњи са „Јобик“-ом тежи ка поништавању Тријанонског споразума. Везу са организацијом „64 жупаније“ не можемо доказати, али са обзиром на исте политичке циљеве она сигурно постоји, што може довести до насиља над српском мањином у насељима где су Мађари у већини.

Ко намерно изазива непотребне тензије између Срба и Мађара?

Поставља се питање: Да ли Мађари заиста трпе физичко насиље у Србији? Одговор је НЕ. Ми као грађани који живе у Сенти, граду у којем Мађари чине већинско становништво можемо само да негирамо ове тврдње.
А управо из Сенте и Суботице потичу политички представници странке „Покрет мађарске наде“ који у Стразбуру износе овакве тврдње.

Покрет „Двери“ је кроз свој предлог за укидање штетне аутономије Војводине управо упозоравао да аутономија оваква каква постоји само пружа могућност сепаратистичким организацијама за њихово деловање. Активности странке „Покрет мађарске наде“ само су још један пример који говори у прилог нашим тврдњама да разбијање Србије још увек траје.

Странке и организације попут ове користе лошу економску ситуацију грађана и на овај начин њихово незадовољство економским стањем покушавају да каналишу и искористе за своје циљеве. За тежак живот грађана мађарске националности окривљују државу Србију, не обраћајући при том пажњу на чињеницу да СВИ грађани у Србији живе у тешким економским условима.

Оно што је сигурно је да ће овакве акције наведене странке бити све чешће, а што је економска ситуација тежа, то ће овакви потези добијати све више подршке од стране Мађара на северу Србије. Као резултат таквог деловања јављају се националне тензије па чак и сукоби. А једину корист из свега тога извући ће једино политичари који тренутно раде на развоју овакве ситуације.

За сваку кап проливене крви, било да је она српска, мађарска или било које друге националности, они ће бити награђени. Што више ми обични грађани Србије будемо више патили, политичари ће бити богатији!

И зато ми из породичног Покрета „Двери“ осећамо обавезу да укажемо на овакво деловање и упозоримо грађане да не верују оваквим истрошеним политичарима који већ годинама уместо да раде нешто корисно, само праве нове проблеме.

Извор: Информативна служба покрета Двери

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *