Вијести, Регион

Клинтон тражио од Изетбеговића да допусти масакр у Сребреници

bil-klinton

БЕОГРАД/ФРАНКФУРТ – Некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да је бивши амерички предсједник Бил Клинтон тражио од муслиманског лидера Алије Изетбеговића да допусти масакр у Сребреници и да је то прочитала у записнику са једне од сједнице ратног предсједништва БиХ.

“У Хагу сам прочитала записник са једне од седница председништва на којој Алија Изетбеговић дословце каже: `Клинтон ме наговара да пустим четнике у Сребреницу. Мора бити масакр и не мање од четири или пет хиљада жртава и онда ће они интервенисати`”, рекла је Плавшићева.

Она је навела да је на то генерал Сефер Халиловић рекао “Јеси ли ти Алија полудио?”.

Плавшићева је у интервјуу “Франкфуртским вестима” навела да су њени адвокати током суђења узалуд тражили те стенограме, али да су из Сарајева добијали одговор да не постоје, јер тада није било струје.

Она каже да јој је у Хагу стенограм дао Хрват Пашко Љубичић, који је био оптужен за злочине хрватских снага у средњој Босни, те да јој је при томе рекао да су стенограм купили за 20.000 марака.

“У Сарајеву већ годинама за злочин у Сребреници оптужују међународну заједницу и ту се са њима потпуно слажем. Једино што би требало да видимо на који начин је међународна заједница крива њима, а на који начин је крива мени”, рекла је Плавшићева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *