Вијести, Регион

КИРБИ: Није тачна Вулинова тврдња да САД стоје иза ослобађања Шешеља

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР НЕ ЗНА ДА ЛИ ЈЕ „ЗАМРЗАВАЊЕ“ ИЗГРАДЊЕ ГАСОВОДА ЈУЖНИ ТОК ДОБРА ИЛИ ЛОША ВЕСТ ЗА СРБИЈУ

        АМЕРИЧКИ амбасадор у Београду Мајкл Кирби изјавио је да је повратак лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља узнемирио многе, али мисли да ће се „све брзо завршити“.

         „Није било услова за њега, приликом пуштања на привремену слободу, што је прилично необично. Вероватно је у питању преседан. Не знам. Био сам изненађен што се вратио натраг, али суд је независан и може слободно да доноси одлуке“, рекао је Кирби.

        Он је за „Слободну Европу“ рекао да није тачна тврдња министра рада и социјалне заштите Србије Александра Вулина да САД стоје иза ослобађања Шешеља.

        Говорећи о односима Србије и Москве у светлу европских интеграција којим Београд тежи, Кирби је констатовао да за „Београд улазак у ЕУ не значи и прекид односа са Москвом“.

         „Очекујем да и након што Србија постане чланица ЕУ руски утицај буде и даље присутан. Улазак у ЕУ неће значити крај односа са Русијом. То не искључује једно друго“, рекао је Кирби.

        Он је нагласио да САД никада нису тражиле од Београда да уведе санкције Москви и подсетио да су српске власти рекле да су апсолутно незаинтересоване да то учине.

         „Нисмо тражили од Србије да Русији уведе санкције, већ је то захтев ЕУ. Без обзира на неувођење санкција, трговинска размена са Русијом је током ове године опала. Можемо говорити о емоцијама, али највећи део трговинске размене Србија је заправо остварила са ЕУ и суседним земљама“, указао је Кирби.

        Он је нагласио да не зна да ли је „замрзавање“ изградње гасовода Јужни ток добра или лоша вест за Србију, али да је јасно да је Србији, као и другима у свету, потребна стабилност у снабдевању енергентима.

        Говорећи о ставу Београда према украјинској кризи, амбасадор Кирби је рекао да је он сада потпуно јасан и да је „САД драго што Србија поштује територијални интегритет Украјине“.

Мајкл Кирби

Мајкл Кирби

Кирби је оценио да је одржавање односа између Србије и Хрватске важно за обе државе.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *