Вијести, Регион

Кесић: Не постоји воља за америчким притиском на РС

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић сматра да у америчкој администрацији тренутно не постоји воља за било каквим притиском на Српску, с обзиром да су власти у Бањалуци показале завидан степен отпорности на условљавања са Запада.

Кесић је рекао да су САД одавно препустиле ЕУ вођење бриге о земљама западног Балкана и да се, не само БиХ, него и цијели регион налазе на периферији америчких интереса.

„Сигурно је да овдје у Вашингтону нико више озбиљно не размишља о БиХ. Американци имају бројне проблеме из којих не знају како да се извуку, од сукоба између Израела и Палестинаца, конфронтације са Русијом због Украјине, до све лошије ситуације у Ираку“, рекао је Кесић за „Прес Република Српска“.

Говорећи о предстојећем самиту регионалних лидера у Берлину, он је истакао да је ЕУ постала најважнија адреса за земље западног Балкана и да ће америчка администрација сигурно подржати иницијативу коју Нијемци имају на Балкану, али да у Вашингтону нико није заинтересован да превише буде укључен у тај процес.

„Не може се примијетити да постоји некакава промјена политичког расположења у БиХ, а ту прије свега мислим на бошњачке политичке лидере. У БиХ једноставно не постоји довољно простора за компромис између кључних политичких актера и због тога не видим простор за политички договор Бошњака са Србима и представницима Хрвата у БиХ“, рекао је Кесић.

Он је додао да је иницијатива у Представничком дому америчког конгреса о уставној прекомпозицији БиХ резултат рада хрватских лобиста, али да реално постоје мале шансе да буде остварена.

Упитан да ли се могу очекивати жестоки притисци званичног Вашингтона на Београд и Бањалуку да се придруже санкцијама према Русији због Украјине, Кесић је одговорио да не постоји превише адута који би се могли употријебити за такав притисак.

Обрад Кесић

Обрад Кесић

„Ако САД и ЕУ буду превише притискале Београд, то би могло да изазове врло неугодне посљедице везано за преговоре између Београда и Приштине. На Бањалуку је много теже извршити притисак него на Београд, постојало је много покушаја да се она притисне око конкретних питања у БиХ. Званичници Републике Српске чврсто су држали став о тим питањима и јасно дали до знања Бриселу да нису спремни да по сваку цијену имплементирају њихове жеље и услове“, рекао је Кесић.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *