Вијести, Регион

Капитулирало тридесетак припадника наоружане групе која је упала у Куманово

ОПКОЉЕНИ У ДИВЉЕМ НАСЕЉУ, ПА ИСТУРИЛИ БЕЛЕ ЧАРШАВЕ БЕЗ ПОСТАВЉАЊА ИКАКВИХ УСЛОВА

  •  ВУЧИЋ: „Наше границе су под пуном контролом снага Републике Србије. Нама не можете да заузимате карауле. Нећемо дозволити никакво угрожавање снага мира и безбедности Републике Србије. Одговор Србије биће брз, одлучан, снажан и ефикасан, много ефикаснији него неких других“
  •  ВУЧИЋ: Замолио бих наше грађане, наше албанске пријатеље из Прешева и Бујановца да знају да је Србија њихова отаџбина и да их ми третирамо као наше грађане – једнаке као и све друге. Увек ћемо показивати поштовање према њима, али никада и ни на који начин нећемо толерисати насиље, тероризам и напад на Србију. Уколико се то не буде поштовало, наш одговор ће бити изузетно одлучан, брз и ефикасан
  •  У Куманову има 4.695 Срба. Само неколико породица је избегло на територију Србије, као и 397 Албанаца

         ГРУПА од тридесетак наоружаних лица која су учествовала у оружаном сукобу с полицијом у Куманову предала се полицији, чиме је завршена операција македонског МУП у том граду.
         Како наводи македонски интернет портал telegraf.mk, терористичка група која се од раног јутра сукобљавала са македонском полицијом је разбијена и неутрализована, а преживели су безусловну капитулацију показали белим чаршавима.

         Полицијске јединице су у току дана етапно сужавале обруч око тешко наоружане и добро организоване групе и истовремено ослобађале кућу по кућу одакле су житељи евакуисани полицијским оклопним возилима.

         Медији наводе да су у акцији настрадала три припадника безбедносних снага, као и да је рањено више од 20 полицајаца који су пребачени у скопске болнице.

         Током оружаних сукоба који су почели рано јутрос, у Куманову је запаљено више кућа у делу града који се зове “Дивље насеље”, а међу запаљеним објектима је и основна школа.

Капитулирало тридесетак припадника наоружане групе која је упала у Куманово

Капитулирало тридесетак припадника наоружане групе која је упала у Куманово

Премијер Александар Вучић позвао је вечерас све одговорне да се очува мир и стабилност у региону и поручио да ће Србија дати брз, ефикасан и одлучан одговор уколико било ко покуша да угрози њену безбедност.

Вучић је новинарима рекао да Влада Србије помно прати догађаје на северу Македоније.
„`Наше границе су под пуном контролом снага Републике Србије. Нама не можете да заузимате карауле. Нећемо дозволити никакво угрожавање снага мира и безбедности Републике Србије„, поручио је Вучић.

Према његовим речима, за сада нема потребе за превеликом бригом, јер грађани Србије могу да буду спокојни и мирни.

„Србија ће умети да заштити своју територију, да одбрани мир и стабилност. Ми смо послали неопходне додатне снаге да помогну у учвршћивању мира“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће на сваки покушај провокације у овој ситуацији, на територији Србије, држава одлучно реаговати.

Он је рекао да има информација да постоје планови за вечерас да се организују скупови на југоистоку Косова и Метохије:

„Желим да замолим све да не злоупотребе жељу Србије да сачува мир и стабилност и да не помисле да могу да угрожавају наш интегритет и суверенитет, јер одговор Србије биће брз, одлучан, снажан и ефикасан, много ефикаснији него неких других“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да Србија жели мир и да пружа руку мира свима у региону, али да ће свакоме ко помисли да може да је угрози послати „јасан, неумитан и веома снажан одговор“.

Одговарајући на питање да ли је контактирао са неким са Косова, Вучић је одговорио да је пре свега важно шта ћемо ми да урадимо.

Он је истакао да су ти контакти увек корисни и замолио наше грађане, наше албанске пријатеље из Прешева и Бујановца да знају да је Србија њихова отаџбина и да их ми третирамо као наше грађане – једнаке као и све друге.

„Увек ћемо показивати поштовање према њима, али никада и ни на који начин нећемо толерисати насиље, тероризам и напад на Србију. Уколико се то не буде поштовало, наш одговор ће бити изузетно одлучан, брз и ефикасан“, поновио је Вучић.

На питање да ли су неки држављани Србије угрожени у Македонији, Вучић је рекао да у Куманову има 4.695 Срба и да је од њих само неколико породица избегло на територију Србије, као и 397 Албанаца.

Он је истакао да очекује њихов скорашњи повратак у домове у Куманово.

„Ми ћемо наредних дана организовати веће присуство не само снага безбедности наше државе на тој територији. Сутра ћемо имати седницу Бироа на којој ћемо донети нове закључке, а организоваћемо и друге службе попут отварања здравственог и прихватног центра на територији Пчињског округа“, рекао је Вучић.

Погледајте снимке из Куманова:

https://www.youtube.com/watch?v=5LJRSRBmPWo

https://www.youtube.com/watch?v=VofjSNQ3LQs

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *