Вијести, Регион

Како је кипарска фирма Аstonko Holdings Limited власник 85 одсто Б92

ПОСТУПАК ПРОВЕРЕ ПОКРЕНУЛА КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ, ВЕРАН МАТИЋ ЗАСАД НЕМА НИКАКАВ КОМЕНТАР

  • Комисија указала да постоји проблем недовољне транспарентности власништва у српским медијима и да има регистровања привредних друштава у иностранству да би се она потом јавила као оснивачи домаћих друштава која постају власници домаћих медија, са циљем да се прикрију прави власници

        

КОМИСИЈА за заштиту конкуренције покренула је поступак испитивања промене власничке структуре Радиодифузног предузећа „Б92”, које је је купила кипарска фирма Астонко Холдингс Лимитед преко свог, истоименог, предузећа у Београду, објављено је на сајту те комисије.

         Председник Одбора директора Б92 Веран Матић није имао коментар на закључак Комисије.

         „Немам коментар, Комисија треба да ради свој посао”, рекао је Матић Танјугу.

         У закључку о покретању поступка, Комисија наводи да су се у периоду од 2006. до 2009. године докапитализације у Б92 спроводиле издавањем нових акција, а најзначајнија је спроведена октобра 2010, након које је, како се наводи, фирма Астонко стекла 85 одсто власништва у Б92.

         Промена власничке структуре није пријављена Комисији за заштиту конкуренције, нити је испитана, што је законска обавеза, пише у закључку.

         Комисија истиче да је упозната са проблемом недовољне транспарентности власништва у српским медијима и да се проблем манифестује регистровањем привредних друштава у иностранству да би се она потом јавила као оснивачи домаћих друштава која постају власници домаћих медија, са циљем да се прикрију прави власници.

         Без одобрења Комисије, такве куповине медија за последицу могу имати стварање или јачање доминантног положаја, чиме се конкуренција на тржишту медија може значајно ограничити, нарушити или спречити.

Председник Одбора директора Б92 Веран Матић

Председник Одбора директора Б92 Веран Матић

Уколико се у поступку утврди да је спроведена концентрација без одобрења Комисије, које је прописано законом, Комисија може наложити учесницима да поделе привредно друштво, отуђе акције или уделе, раскину уговор или предузму неке друге радње како би се успоставило стање пре успостављања концентрације, наведено је у саопштењу.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *