Вијести, Регион

ЈУЖНИ ТОК је остварење српског сна

БЕОГРАД, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да од данас, са почетком изградње Јужног тока, Србију и Русију повезује нова енергија – руски гас који је остварење српског енергетског сна о снабдијевању без неизвјесности, те да је Србија постала регионално енергетско чвориште.

 

Николоћ отвара Јужни ток

Николоћ отвара Јужни ток

„`Јужни ток`, који од данас постаје стварност Србије, није само прича о испуњавању енергетског споразума међу нашим држава и о паневропској гасној магистралној траси, него симбол повезивања држава и народа и порука свету да једино заједничким настојањима и смелим пословним подухватима свуда и увек градимо разумевање и мир“, рекао је Николић.

Он је на свечаности у Палати Србија, којој су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић, нагласио да је Србија држава мира и рјешења, а не сукоба и проблема, те да је то држава будућности.

Николић је рекао да је изградња „Јужног тока“ симбол цилизацијског напретка човјека на планети Земљи, те додао да ће чак 35 милиона домаћинстава бити снабдјевено гасом.

Он је истакао да ће добробит за Србију бити вишеструка и да ће Србија бити регионално енергетско чвориште, одакле ће ићи конекција гасовода за Мађарску, Хрватску и Републику Српску, а предвиђена је изградња крака и ка Македонији.

„Јако важна улога Србије у пројекту који многи називају енергетским и градитељским подухватом века није само питање географије, него и међународно прeпознавање Србије као кључне државе у региону“, рекао је Николић.

Он је навео да почетак изградње гасвода доприноси угледу Србије, и њену енергетску будућност чини далеко извјеснијом, а овај историјски пројекат је јасна порука пословном свијету да је Србија земља у коју вриједи инвестирати и да је озбиљан стратешки партнер.

Руски предсједник Владимир Путин упутио је честитке учесницима и гостима данашње званичне церемоније у Београду поводом почетка градње дионице „Јужног тока кроз Србију“, истичући да је то важан догађај не само за Србију, која ће постати европски кључни енергетски центар, већ и за балканске земље и читав европски континент.

„Градња гасовода ће бити велики допринос побољшању међународне енергетске сигурности“, навео је Путин у поруци, коју је на церемонији у Палати Србија прочитао руски министар енергетике Александар Новак.

„Јужни ток“ ће, навео је Путин, дном Црног мора спојити руске највеће природне депоније гаса са највећим тржиштима југоисточне Европе и осигурати поуздано снабдијевање горивом за европске потрошаче, без ризика везаних за транзит.

Путин је истакао да ће градња изузетно великог гасовода кроз Србију привући велике инвеститоре у Србију и регион, донијети нове послове, подстаћи даљи социјални и економски развој, а Србија ће, ширењем и модернизацијом транзитне гасне мреже постати европски кључни енергетски центар.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је ово највећи развојни и стратешки пројекат у области енергетике и да је данас дан када Србија послије више од четири деценије поново може да каже да гради нешто велико – највећи инфраструктурни и енргетски пројекат у Србији.

„Ово није само вeлики дан за Србију и регион Балкана, него и за целу Европу који ће имати транзит гаса без безбедносних ризика. Србија ће постати значајно енергетско чворште у региону и поуздан партнер енегетске сигурности у Европи“, рекао је Дачић.

Он је навео да је у плану и изградња кракова ка Републици Српској и Хрватској, те да је Србија предложила у косовском дијалогу у Бриселу и могућу тему да један крак иде према Косову и Метохији.

„Више од 10 одсто укупних европских потреба за гасом биће транспортовано преко Србије. Србија овим пројектима постаје центар нафтно-гасне привреде у региону, а `Јужни ток` отвара велике могућности за развој многих индустријских грана“, рекао је Дачић.

У Србији су данас почели радови на изградњи гасовода „Јужни ток“, вриједног 1,9 милијарди евра, а свечана церемонија тим поводом одржана је у Палати Србија у присуству државног врха Србије, Републике Српске и представника Русије.

На церемонији у Палати Србија, којој су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Томислав Николић је дао налог за почетак заваривања првог споја гасовода у мјесту Шајкаш, у Војводини.

За свечаност поводом почетка градње дионице „Јужног тока“ кроз Србију акредитовано је 165 представника око 35 медија, међу којима су и медијске куће из Русије, Словеније, Албаније, Републике Српске и Македоније.

 

(Срна)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *