Вијести, Регион

Јутарњи: Орбан шокирао суседе аутономијом за Мађаре

ЗАГРЕБ –Након што је трећи пут именован за премијера Мађарске Виктор Орбан је шокирао је суседне земље тражењем аутономије за етничке Мађаре што ће, како је најавио, дефинисати његов политички мнадат у наредне четири године, пише загребачки „Јутарњи лист”

Мађарска ће се, рекао је, борити за своја права унутар ЕУ, а између осталог, жели аутономију за етничке Мађаре који живе изван граница, и то питање, како је рекао, сматра европским.

Лист подсећа да је Орбан који је у суботу преузо свој други узастопни, а укупно трећи мандат премијера Мађарске у свом говору јасно дефинирао политичку платформу за следеће четири године. Великих изненађења није било, осим управо наведеног захтева који ће, сасвим сигурно, изазвати мргођење у бројним суседним земљама.

Лист указује да, на пример, у Хрватској живи мађарска мањина која обухвата око 17.000 људи, и то већином на простору Барање. Њихов је статус уређен Уставним законом о правима мањина, имају право на школовање, очување културног идентитета и заступника у Сабору.

Истиче се и да је током последњег рата у једном тренутку у неколико изјава тадашњих хрватских челника Барања није фигурирала као назив већ се говорило о источној Славонији, Барањи и западном Срему, а касније се то подручје звало хрватско Подунавље.

„Мађари, који су изузетно помагали Хрватској у оружаној борби – не треба заборавити да су у првој акцији ослобађања Барање 1992. године припадници Хрватске војске смели да пређу преко мађарске територије како би с леђа напали окупаторе – али и дипломатски, одмах су се запутили до високих државних институција. Питање је било јасно: ако ви одустајете од Барање, тада ћемо је ми одмах затражити. Хрватски је државни врх након тога почео јако да пази на терминологију”, истиче „Јутарњи”.

Наводи се да су хрватско-мађарски односи заправо огледни пример добросуседских, између осталог и зато јер није било граничних проблема.

Будимпешта је била од велике помоћи у приближавању ЕУ и НАТО-у, стално су постојали добри односи водећих државника какве су раније имали Гранић И Ковач, а сада Милановић и Орбан.

Напомиње се да је одређених трзавица, што је нормално, увек било, како по питању неких неуспелих мађарских улагања тако и сада кључног односа око МОЛ-овог власништва над Ином.

„Дакле, иако Загреб не би требало да има разлог за забринутост због ове Орбанове изјаве – ипак треба имати на уму да у Мађарској све јачи ултрарадикални Јоббик има претензија и према Барањи и према делу Међумурја – она је на европском нивоу ипак проблематична”, наводи лист.

Додаје се да је, осим тога, тешко отети се утиску да је Орбан, челник странке Фидес, овом најавом негде на линији захтева руског председника Владимира Путина. Наиме, управо је статус мањина био повод – јасно, не разлог – за избијање Другога светског рата, наводи „Јутарњи”.

Иначе, мађарски премијер Виктор Орбан прогласио је победу на недавним парламентарним изборима, истакавши да је гласање показало да је Мађарска најуједињенија нација у Европи.

Премијер Мађарске Виктор Орбан тражи аутономију за етничке Мађаре

Премијер Мађарске Виктор Орбан тражи аутономију за етничке Мађаре

Орбан је рекао да су резултати потврда политици његове владе у стварању радних места, подршка породицама и борби за национални суверенитет.

Мађарски гласачи рекли су „јасно и гласно да је земља поновно место где се исплати живети, радити, имати породицу, и где су превладане несугласице из протекле четири године”, казао је Орбан.

„Ово није била само необична победа. Ми смо забележили тако свеобухватну победу, чије значење још увек вечерас не можемо у потпуности схватити”, нагласио је Орбан пред окупљенима у седишту његове странке Фидес.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *