Вијести, Регион

„ЈУТАРЊИ ЛИСТ“: Логистичка улога Католичке цркве у операцији „Не ћирилици“

ПОТПИСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ О УКИДАЊУ ЋИРИЛИЦЕ ПРИКУПЉАНИ У 200 САКРАЛНИХ ОБЈЕКАТА КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ.

Katolicka-crkva

 

АКЦИЈОМ званичног назива „Не ћирилици“ у 200 сакралних објеката Католичка црква је директно и без скривања имала логистичку улогу у прикупљању потписа за референдум о укидању ћирилице, пише загребачки „Јутарњи лист“.

Објављујући попис места где су потписи прикупљани, овај лист преноси изјаву једног загребачког свештеника који је рекао: „Ми смо уз народ, а после свега што се догодило – ћирилици није место у Вуковару“.

Тиме је, пише хрватски дневник, он барем незванично објаснио зашто је КЦ ушла у аранжман око, и етнички и законски, изузетно спорног референдумског предлога.

„Јутарњи“ је подсетио и да је још у априлу кардинал Јосип Бозанић у Вуковару подржао настојања удружења ветерана да се тај град прогласи местом посебног пијетета и изузме од примене Уставног закона који дефинише увођење ћирилице у јавну употребу.

Католичка хијерархија више се не труди ни да прикрије свој велики анимозитет према влади Зорана Милановића, пише лист и додаје да су у прошлости критике ишле преко неформалних медијских порука, а сада, како наводи, чак и бискупи потпуно отворено пласирају увредљиве поруке.

Сисачки бискуп Владо Кошић на свом Фејсбук профилу пре неки дан је о актуелној влади написао: „Вјеројатно су то људи којима не треба народ. И ту се показује да сам имао право када сам ову власт – на примјеру насиља које је примјенила на ветеранима у Вуковару – назвао противнародном“.

У црквеном гласилу „Глас Концила“ оштро је критикован рад трговина недељом, па су вероватни правци предстојећих идеолошких јуриша Католичке цркве ови: референдум о ћирилици, а затим реактуализовање социјалних тема и продаја јавних подузећа, пише „Јутарњи“.

 

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *