Вијести, Регион

Јосиповић: Хрватска неће уређивати односе у БиХ

010149

Хрватска се неће бавити тиме како ће Босна и Херцеговина уредити своје унутрашње односе, но њен је национални интерес да сви сусједи буду стабилне и успјешне државе у чему је Хрватска спремна помоћи, изјавио је хрватски предсједник Иво Јосиповић за сарајевске медије.

„Да одговорим једном за увијек: Хрватска се неће бавити тиме да одређује како ће народи и грађани у другој држави уредити своје међусобне односе, нити је то могуће. Наш је национални интерес да нам сусједи, па тако и БиХ буду стабилне и успјешне државе“, казао је Јосиповић.

Он је додао да је у случају БиХ то могуће ако се пронађе формула по којој би се оживотворила идеја равноправности народа и грађана, а још прецизније када се нађе механизам заштите интереса оног конститутивног народа који је у неком дијелу земље у мањини.

Не треба хрватског предсједника, рекао је, питати од колико ће ентитета, жупанија или регија бити састављена БиХ као федерална држава, јер је то проблем који морају ријешити домаћи политичари.

Истакао је да је БиХ и домовина Хрвата који у њој живе и да они имају право да равноправно одлучују о њеној судбини.

„Хрвати нису мањина у БиХ него једнакоправан народ“, поручио је Јосиповић закључивши како се стога не може говорити о мањинским правима за Хрвате и европским стандардима за мањине.

„Одлука о промјенама у БиХ може се донијети само консензусом“, казао је хрватски предсједник подсјећајући како у БиХ нема сагласности о трећем ентитету па је јасно да то није опција.

Он је позвао БиХ али и друге земље регије да наставе одлучно да спроводе реформске процесе нужне за приближавање евроатлантским интеграцијама, јер ће тиме стварати боље друштво без обзира колико процес прикључења трајао.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *