Регион

Јенс Столтенберг: Позивам Црну Гору да постане 29. чланица НАТО, овај позив није против Русије

ЛУКШИЋ: ОВО ЈЕ ВЕЛИКИ ДАН ЗА МОЈУ ЗЕМЉУ, ОВО ЈЕ ДОБРО ЗА ЦЕО ЗАПАДНИ БАЛКАН

  • Генерални секретар НАТО навео да је НАТО политика отворених врата, како је рекао, била велико достигнуће и приближила целу Европу нашој жељи да постане цела слободна и у миру. Додао је да БиХ, Грузија и Македонија такође напредују ка чланству у НАТО и да је пакт „предан тежњама тих земаља, помоћи ће им у томе и охрабрује их да наставе реформе“

        НАТО је позвао Црну Гору да постане 29. земља чланица те организације, рекао је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

        Ову „историјску одлуку да се почну преговори о приступању са Црном Гором донело је једногласно 28 шефова дипломатија земаља чланица НАТО“, рекао је Столтенберг.

        То је прво проширење Алијансе у шест година.

        Телевизија Црне Горе директно је преносила састанак министара земаља – чланица НАТО, на коме је генерални секретар те алијансе саопштио одлуку да се Црна Гора позове у чланство Северноатлантског савеза.

        Столтенеберг је позвао да се скупу придруже црногорски шеф дипломатије Игор Лукшић и министарка одбране Милица Пејановић Ђуришић.

        Генерални секретар НАТО рекао је да је ово велики дан за НАТО и Црну Гору, али да процес придруживања Црне Горе савезу није овим завршен, већ да има још посла.

        Лукшић је поздравио одлуку Алијансе.

        „Ово је велики дан за моју земљу која то заиста заслужује“, рекао је Лукшић.

        Он је у поздравном говору рекао да је Црна Гора спремна да ради „без паузе“ на испуњавању свих стандарда НАТО-а.

        Столтенберг је додао да позив Црној Гори да почне преговоре јача безбедност на Западном Балкану.

        На заједничкој конференцији за новинаре Игор Лукшић је подвукао да је позив Црној Гори „историјски камен међаш“ после стицања независности и отварања преговора о чланству с Европском унијом.

        Лукшић је оценио да је сваки корак ка чланству Црне Горе у Европској унији и НАТО, имао повољан утицај на све њене суседе.

        Столтенберг је истакао да је Црна Гора остварила важан напредак у реформама и показала приврженост заједничким вредностима НАТО и медјународној безбедности.

        Он је напоменуо да атлантски партнери очекују да власти у Подгорици наставе реформе у владавини права битком против корупције као и да изграђују подршку јавности чланству у НАТО.

        Челник Атлантског савеза је такодје нагласио да је свака земља суверена у одлуци да затражи чланство у НАТО и „подвукао да позив Црној Гори нема везе с Русијом, већ је то ствар Црне Горе и НАТО“.

        Он је тиме одговорио на питање новинара – неће ли позив Црној Гори учинити још сложенијим односе НАТО с Русијом – подвукавши да „одлука да се упути позив Црној Гори није усмерена ни против кога, већ је ствар заједничке безбедности… и нико нема права да се у то уплиће“.

        Лукшић је нагласио да „позив није крај процеса, то је почетак следеће фазе и реформе ће се, и морају се, наставити“.

        Он је додао да ће влада у Подгорици „посебно наставити реформе у владавини права, битку против корупције и организованог криминала и изграђивати снажнију јавну подршку чланству у НАТО“.

        „То је и посебно добра вест за Западни Балкан јер још једна западнобалкаска земља као чланица НАТО значи више стабилности и безбедности за цео регион“, оценио је црногорски министар иностраних послова.

        Столтенберг је навео да је НАТО политика отворених врата, како је рекао, била велико достигнуће и приближила целу Европу нашој жељи да постане цела слободна и у миру.

        Босна и Херцеговина, Грузија и Македонија такође напредују ка чланству у НАТО и Атлантски савез је предан тежњама тих земаља, помоћи ће им у томе и охрабрује их да наставе реформе, додао је он.

Игор Лукшић и Јенс Столтенберг

Игор Лукшић и Јенс Столтенберг

На питање – како види промену у политичкој и безбедносној ситуацији на Западном Балкану после позива Црној Гори да постане чланица НАТО, посебно кад су у питању Србија, Косово и Босна, Лукшић је одговорио да је у молби Црне Горе да се придружи НАТО било то да није реч само о безбедности и стабилности Црне Горе, већ и о њеној даљој демократизацији и економском бољитку.

„Аргумент је био да је то важно и за стабилност и безбедност Западног Балкана и уверен сам да је сваки наш корак ка чланству у Европској унији и НАТО, имао повољан утицај на све наше суседе, без обзира да ли они заиста желе да уђу у НАТО или у овој фази оклевају или усвајају неке друге политичке одлуке“, рекао је Лукшић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара