Вијести, Регион

Једина нада директор затвора

Приштина, Косовска Митровица, Београд – Одлука о евентуалном премештају председника Грађанске иницијативе СДП и њеног кандидата за градоначелника северне Митровице Оливера Ивановића из приштинског притвора у затвор у јужној Митровици сада је у рукама директора Затворског центра у Приштини. Ивановић ће, како је нашем листу речено у СДП, затворској управи у Приштини најкасније до данас лично упутити захтев за премештај, а то ће са своје стране учинити и његов адвокат Небојша Влајић.
Оливер Ивановић

Оливер Ивановић

– Веће међународних судија Основног суда у Митровици прихватило је приговор тужиоца на судску одлуку да се Оливер Ивановић пребаци из Приштине у јужну Митровицу. На ову одлуку нема жалбе. Нови захтев за Ивановићев премештај сада може да поднесе једино директор Затворског центра у Приштини – изјавила је за Данас Ирина Гудељевић, портпаролка Еулекса.

Она подсећа да ће суд 28. фебруара, после истека једномесечног притвора, поново разматрати Ивановићев случај и одлучити да ли ће му продужити притвор или ће га пустити да се брани са слободе. Оливер Ивановић због, наводних, нових доказа и сведока, осумњичен је за тешка кривична дела почињена током 1999. и 2000. године. Због процене да би могао да напусти КиМ и утиче на сведоке задржан је у притвору, иако је Влада Србије за њега и још троје утамничених косовских Срба дала гаранције Еулексу. СДП, адвокат Небојша Влајић и Ивановићева породица упозоравају на погоршање његовог здравственог стања и угрожену безбедност.

– Морамо да испоштујемо сваку законску могућност да се Оливер Ивановић брани са слободе, што је смисао и наше предизборне кампање за градоначелника северне Митровице, коју водимо уместо њега. Ивановић ће лично, својом руком, из притворске јединице у којој се налази, написати захтев са образложењем управнику приштинског затвора. То ће урадити и адвокат Небојша Влајић. Ако не пре, надамо се да ће суд бар на новом претресу испоштовати гаранције Владе Србије – каже за Данас Ксенија Божовић, функционер СДП и председник СО северна Митровица.

Тајни спискови

Шеф владине Канцеларије за КиМ и министар без порфеља Александар Вулин рекао је јуче у Крушевцу да Еулекс још није званично одговорио Београду да ли постоје спискови за хапшење Срба, који се помињу у приштинској штампи. Мисија ЕУ је више пута преко медија саопштила да тајних спискова нема, али се такве листе у приштинским медијима стално објављују и о њима се спекулише на терену.

Извор: Данас

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *