Вијести, Регион

Јанша одлази на издржавање двогодишње казне затвора, али ће се у јуну кандидовати за посланика

МОГУЋНОСТ ДА ЊЕГОВА СТРАНКА ДОБРО ПРОЂЕ И ДА ОН БУДЕ ИЗАБРАН ЗА ПРЕМИЈЕРА – ОТВОРИЛА У СЛОВЕНИЈИ РАЗНА ПИТАЊА

          БИВШИ словеначки премијер и председник највеће опозиционе странке Словенских демократа Јанез Јанша кандидоваће се за посланика на ванредним парламентарним изборима у јулу, упркос томе што ће у петак отићи на служење двогодишње затворске казне.

          Уставни суд Словеније је јуче одбацио Јаншину жалбу на пресуду окружног суда, чиме је потврдио пресуду на две године затворске казне због афере Патрија, односно примања мита од финског произвођача при куповини оклопних транспортера за Војску Словеније у време када је био председник владе.

          Кандидовањем на превременим парламентарним изборима 13. јула, које ће, како се претпоставља и добити, бивши премијер ће стећи и право да поновно буде изабран за председника владе за шта не постоје ни законске препреке.

          О томе у словеначкој јавности посебно међу правницима постоје опречна мишљења.

          „Док закон то не забрани, може се кандидовати и осуђеник, и ако га бирачи изаберу постаће посланик“, рекао је за данашњи лист „Дневник” стручњак за уставно право Матевж Кривиц.

          Кривц је рекао и да евентуални Јаншин избор за председника владе не зависи од права већ од тога како ће на то питање гледати други посланици, који апсолутном већином некога бирају за председника владе, као и грађани који су такве (или другачије) посланике изабрали.

          Правник Рајко Пирнат за исти лист каже да се нада да Словенија није таква држава, која ће прихватити тумачење да председник владе може бити неко ко је осуђен и издржава затворску казну.

Јанез Јанша

Јанез Јанша

Он сматра да је већ то што се јавност озбиљно пита да ли би такво лице могло водити владу – „прилична катастрофа која указује на стање духа“.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *