Вијести, Регион

Јанковић: Морао сам да прекинем контролну посету ВБА због Гашићевог понашања

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ДОЧЕКАО ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА У КАБИНЕТУ ДИРЕКТОРА ВБА ПЕТРА ЦЕТКОВИЋА

  • Пре него што је Гашић увредама приморао Сашу Јанковића и његове сараднике да напусте састанак са директором ВБА, генерал Цветковић показао је Заштитнику оперативни документ бр. 44-123 од 7.10. 2014. године, означен као строго поверљив, који садржи детаљне изјаве које је троје грађана дало припаднику ВБА о почетку и току инцидента у коме су повреде добили брат председника Владе и више других лица. Тај документ није достављен Тужилаштву, нити је његова садржина наведена у документима које је ВБА доставила тужилаштву

         МИНИСТАР одбране Братислав Гашић данас је приморао заштитника грађана Сашу Јанковића да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији, притом се користећи непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама, саопштено је из канцеларије омбудсмана.

         „Понашање министра Гашића, који је заштитника грађана ненајављено дочекао у кабинету директора ВБА, на почетку и током састанка било је испод сваког институционалног, па и елементарног нивоа пристојности. Министар је прво поново оспоравао законско овлашћење омбудсмана да приступи документацији о случају, говорио о његовим наводним `политичким амбицијама`, предлагао му да своја овлашћења искористи у свом приватном случају, прекидао разговор директора ВБА и Јанковића и коначно рекао заштитнику грађана да је војску служио `у кантини, кафе кухињи Светка Ковача`“, саопштено је из канцеларије.

         До инцидента је дошло у моменту док је директор Агенције у свему сарађивао са омбудсманом Јанковићем и стављао му на увид до сада непоказана документа Агенције о догађају током Параде поноса, додаје се у саопштењу.

         Како кажу у канцеларији Јанковића, пре него што је Гашић увредама приморао њега и његове сараднике да напусте састанак са директором ВБА, генерал Петар Цветковић показао је Заштитнику оперативни документ бр. 44-123 од 7.10. 2014. године, означен као строго поверљив, који садржи детаљне изјаве које је троје грађана дало припаднику ВБА о почетку и току инцидента у коме су повреде добили брат председника Владе и више других лица.

         Тај документ није достављен Тужилаштву, нити је његова садржина наведена у документима које је ВБА доставила тужилаштву, речено је. Цветковић је омбудсману изјавио и да је наредбу о ангажовању ВБА у случају током параде поноса добио усмено од министра Гашића, неколико дана након догађаја, заједно са руководиоцем Управе Војне полиције и да не зна да ли је наредба касније дошла и писмено, мада заштитник грађана има сазнања да јесте, наводи се.

Заштитник грађана Саша Јанковић

Заштитник грађана Саша Јанковић

Састанку су присуствовали и виши саветници у стручној служби заштитника грађана Наташа Миљковић и Марко Јовановић, те пуковник Владимир Маринковић из ВБА.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *