Вијести, Регион

Јахјагу сопствени кабинет назива и „њено величанство“

ДВА НОВИНАРСКА УДРУЖЕЊА ОПТУЖИЛА ЈЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

        ДРУШТВО новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) и Удружење новинара Србије (УНС) упозорили су данас да из кабинета председнице Косова Атифете Јахјага настављају да крше гарантована права српске заједнице на званичну употребу матерњег језика.

        Упркос бројним протестима, кабинет председнице Косова наставља са слањем саопштења српским медијима на албанском језику и објављивањем информација на званичном сајту председништва са албанизованим преводима на српски језик.

        Тако је председница Косова грађанима православне вероисповести 6. јануара ове године путем сајта председништва Косова честитала „ортодоксни Божић свим верницима ортодоксне вере“ док је, како се подсећа, у једном од саопштења из кабинета председнице Атифета Јахјага потписана са „њено величанство“.

        ДНКиМ и УНС због недопустиве праксе кабинета и председнице Косова траже од српских представника у косовским институцијама и Канцеларије повереника за језике да хитно реагују и изборе се за престанак овакве праксе.

Aтифете Jахjага

Aтифете Jахjага

ДНКиМ и УНС подсећају да је лане у акцији „Бели и Црни божур“ коју је покренуло ДНКиМ, кабинет председнице Косова заузео друго место на листи институција које непрофесионално сарађују са медијима, поред осталог, кршећи закон о употреби језика на Косову.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *