Вијести, Регион

Из Сарајева драматичне депеше дипломата

030740

Дипломате у БиХ су, након протеста и талачке кризе у згради државних институција у Сарајеву, својим земљама послали „врло драматичне“ извјештаје о актуелним збивањима с акцентом на процјене ризика даљег развоја ситуације која је већ означена као најтежа криза од Дејтонског споразума, пише загребачки „Вечерњи лист“.

Они, како се наводи, сматрају да је највећи гаф почињен због држања у заточеништву страних дипломата, банкара и пословних људи.

Додаје се да дипломате имају разумијевања за бијес српских и хрватских функционера због најновијег развоја догајаја.

У извЈештајима упућеним неколицини европских влада, пише лист, наводи се да су протести у почетку били мотивисани неусвајањем закона о ЈМБ, али да су касније прерасли и добили озбиљну политичку димензију која пријети поткопавању „ионако слабашних темеља државних институција БиХ“.

Наводи се и да је стање током блокаде идржања у заточеништву великог броја домаћих ииностраних дипломата оцијењено потенцијалним „буретом барута“ које може да експлодира због чега су, како се тврди, чак разрађени сценарији за дјеловање дипломатских мисија, уколико се понашање незадовољних према властима прелије на стране функционере.

Позивајући се на неименоване изворе, лист наводи да је посебна пажња посвећена наредним корацима које ће предузети српски и хрватски политичари који су сами, а и јавност из којих долазе, ове протесте ипак дефинисали као дио бошњачке политичке стратегије да се проблеми у Федерацији БиХ пребаце на друге нивое, али и да се снажније ангажује и уплете међународна заједница.

Страхује се, наиме, да би и какав такав напредак у спровођењу реформи у БиХ могао бити потпуно заустављен до сљедећих избора, октобра наредне године, чије се, како се наводи, одржавање оцјењује крајње неизвјесним.

У процјенама дипломата се наводи, додаје лист, да ће српски представници кренути у противофанзиву и потпуни бојкот Сарајева, односно тамошњих државних институција упирући прст у однос бошњачких елита.

Оваква становишта резултат су чињенице да је највећим дипломатским и државним скандалом оцијењено задржавање притворених страних дипломата, банкара и пословних људи који су се окупили како би дали допринос развоју БиХ која им је одговорила на најгори могући начин.

„Вечерњи“ сазнаје да су изражене и критике на рачун власти кантона Сарајево и Града Сарајева које нису обезбиједиле ни елементарне услове безбједности.

„Штавише, њихова улога је оцијењена крајње деструктивном и потпирујућом. Све је то саставни дио изборне и политичке кампање, али и посљедица реконструкције власти будући да се најављују и нове измјене“, наводи „Вечерњи“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *