Вијести, Регион

Из БиХ, Македоније и КиМ регрутовано 1000 исламиста

028633
Регрутовање и слање бораца из БиХ на ратишта за која радикални исламисти сматрају да се на њима води џихад организују удружење „Позив у рај“ из Тузле, вехабијска заједница у Горњој Маочи, неформално удружење грађана „Енсарије“ и дијелови угашеног удружења „Босанска идеална футура“ из Зенице.

У финансирању слања џихадиста на ратишта најважније карике су бивши шеф TWRA из Беча Хасанеин ел Фатих, који је сада власник једне агенције из Братиславе.

Ту је и трговац оружјем Шафик Ајад, који се налази на консолидованој листи терориста и терористичких организација Савјета безбједности УН.

Међу финансијерима џихада је и канцеларија турске Хуманитарне организације IHH у Сарајеву, хафиз Мухамед Порча путем својих организација из Аустрије и Мађарске, те Амбасада Палестине у Сарајеву.

Ту је и један припадник специјалне полиције из Ријеке који помаже организацију слања џихадиста у Пакистан и Авганистан и један хрватски обавјештајац који организује слање ратника у Сирију и Авганистан.

Џихадисте за Ирак регрутује имам из Бужима Билал Боснић. Главни путеви за одлазак авио-линијама су Сарајево – Истанбул и Беч – Истанбул поморском линијом преко Хрватске.

Руте су Ријека – Анкона и Сплит – Бари, затим руте Сарајево – Фоча – Никшић – Улцињ – Ада Бојана – Драч те Сарајево – Горажде – Прибој – Сјеница – Нови Пазар – Приштина – Призрен – Резхен – Лезхе у Албанији.

Процјењује се да у Сирији ратује око 1.000 исламиста из БиХ, Македоније, Косова и Метохије.

У регрутацији бораца џихада учествују и многи интернет портали. Значајан је и наступ Пакистанске талибанске групе Техрик-е-талибан (ТТП), која је отворила налог на друштвеној мрежи „Фејсбук“ путем кога регрутују присталице за разне врсте послова. Ријеч је о страници „Умар Медиа ТТП“, која је прије блокаде, од септембра до новембра 2012. године, имала више од 8.360 лајкова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *