Вијести, Регион

Ивица Дачић: Нико нас из Брисела није обавестио да је став ЕУ да се не учествује у паради у Москви

„НЕ ПРИХВАТАМО ПОЛИТИКУ ПОКРЕТНИХ ЦИЉЕВА И ТО СМО ЈАСНО РЕКЛИ ФЕДЕРИКИ МОГЕРИНИ“

  • Учешће српске војске на војној паради у Москви – нагласио је Ивица ДАЧИЋ – нема никакве везе са тим да ли је неко неком наклоњен. Ми смо наклоњени прослави победе над фашизмом. За то смо дали велики број људских живота и свакако да имамо право да то обележимо

        ОДЛУКУ о учешћу српске војске на војној паради у Москви донео је председник Србије у складу са Уставом и законима наше земље и то не мења наш однос према европским интеграцијама, нити према обавезама председавања ОЕБС-у, рекао је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

         „Нас нико из Европске уније није информисао да је заједнички став ЕУ да не треба да учествујемо на паради и не знам да ли је такав став уопште утврђен“, изјавио је он одговарајући на питања новинара након састанка са представницима ОЕБС-а.

        Дачић је указао да је прослава 70 година победе над фашизмом догађај од историјског значаја за Србију, те да би српска војска требало да учествује на свим манифестацијама које се тим поводом одржавају широм света.

        Он је рекао да је прочитао у дипломатској преписци да и Кина планира велику прославу у септембру, а да претпоставља да ће их бити и на Западу.

        Према његовим речима, учешће српске војске на војној паради у Москви нема никакве везе са тим да ли је неко неком наклоњен.

         „Ми смо наклоњени прослави победе над фашизмом. За то смо дали велики број људских живота и свакако да имамо право да то обележимо“, истакао је Дачић.

        Он је рекао да ће и друге земље у томе учествовати, те да ће чак и немачка канцеларка Ангела Меркел доћи у Москву 10. маја да положи венце.

        Упитан да ли зна за неки нови „покретни циљ“ кад је реч о европским интеграцијама Србије, Дачић је одговорио: „Не прихватамо политику покретних циљева, а то смо рекли и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини кад је била у посети Србији“.

        Он је додао да, ако постоје и неки други циљеви, а не само спровођење Бриселског споразума, „онда нека кажу јасно шта још треба да испуни“.

        Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер се сложио са Дачићем да је одлука о учешћу српске војске на паради у Москви легитимна одлука српске владе и то у смислу дефинисања њене спољне политике.

         „Не мислим да та одлука утиче било како на улогу Србију као земље која треба да се позиционира“, рекао је Занијер.

Ивица Дачић

Ивица Дачић

Он је истакао да Србија, као председавајућа ОЕБС-у, у потпуности испуњава улогу и све захтеве који су јој постављени и то кроз свој рад на терену, као и кроз активну комуникацију и са Русијом и са Украјином.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *