Вијести, Регион

Истраживање из Загреба: Хрвати су Срби!

ДНК

ДНК

Загреб – Истраживање генске подударности и генског подријетла Хрвата, које је провео институт ФА из Загреба, а трајало је задњих девет година, доноси најшокантније од свих досадашњих открића везаних уз подријетло Хрвата. Према овом угледном институту који је задњих десетљећа прикупио више међународних признања из генетичких истраживања, на узорку од 7,230 испитаника највећа је генска подударност кромозома Y и хаплотипа управо са славенским хаплотипом српског народа из 10. стољећа.

Хаплотип Еу7, односно такозвани хрватски хаплотип, могуће је повезати једино с хаплотипом Еу13, који је такозвани старосрпски хаплотип, а повезан је са Србима до 10. стољећа. То би отприлике значило да су све досадашње претпоставке о подријетлу Хрвата биле потпуно погрешне и да нисмо увиђали очито. Хрвати су потомци Срба који су негдје тијеком 10. стољећа прешли на подручја насељена мањим славенским племенима, која су се приклонила тој скупини те су негдје тијеком тога истог стољећа преузели име Хрват (Xорбатус) – објаснио је др. Милорад Павић из института.

Додали су како овакво откриће досад није било могуће јер су се узимали узорци кромосома Y од Срба који данас живе у Србији те су зато досадашња истраживања давала друкчије резултате. Наиме, данашњи становници Србије највећу генску повезаност и готово идентичан број кромосома Y те подударност хаплотипа имају с Турцима, а то се углавном објашњава тиме да су Турци тијеком пет стољећа колонизације, особито након погибије великог броја Срба на Косову, мијешали своје гене с домаћим становништвом. Разлике између гена “оригиналних” Срба и данашњих једнаке су као и између Румуња и Француза, иако оба народа припадају романској скупини, објаснили су из института те додали како је хрватски ген заправо више повезан с геном српских предака него генска структура данашњих Срба.

Због изнимно осјетљиве ситуације ово ће истраживање вјеројатно, чим буде објављено, одбацити све важније институције. Из института су такођер поручили како су задња два мјесеца размишљали хоће ли објавити резултате јер тиме доводе у питање цијелу повијест и односе двају народа. Ако им се одобри новац, што овим објављивањем озбиљно угрожавају, додатно ће истражити остатке тијела, одјеће и предмета из 10. стољећа те цијелога задњег тисућљећа на којима, наравно, постоје трагови ДНК како би се теорија додатно потврдила.

(Њуз Бар)

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *