Вијести, Регион

Исправити неправду у споразуму о граници са Хрватском

030977

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да ће Република Српска инсистирати и истрајати у томе да се исправи неправда направљена у споразуму о граници са Хрватском, на који је условну сагласност дала и Српска.

Она је подсјетила да су институције на нивоу БиХ, које су биле задужене за преговоре са Хрватском о граничним прелазима, лоше урадиле свој дио посла, чиме су нанијеле штету и Републици Српској.

„Ако се изузму гранични прелази у Градишци, Метковићу и Бијачи, који су одређени за извоз производа биљног и животињског поријекла, онда ће се видјети да су преостала четири гранична прелаза, која се односе на извоз производа биљног поријекла, лоцирана на територији Федерације БиХ“, изјавила је Цвијановићева за „ЕуроБлиц“.

Према њеним ријечима, Република Српска и њени пољопривредници трпе огромну штету јер им је ускраћен приступ прелазима и та се неправда мора исправити.

Предсједник Владе Српске додала је и да је Влада анализирала стање у вези са граничним прелазима и утврдила да је цијели процес преговора надлежних институција у Сарајеву са Хрватском вођен на погрешан начин, при чему нису уважене потребе Републике Српске.

„Важно нам је да гранични прелази постоје и на територији Републике Српске и зато ћемо тражити њихову другачију дистрибуцију, као и да се тачно зна ко ради који дио посла, посебно када је ријеч о инспекцији“, рекла је Цвијановићева и додала да су чак и у ЕУ били изненађени чињеницом да су четири додатна гранична прелаза смјештена само на територији Федерације БиХ.

Цвијановићева истиче и да су органи БиХ пропустили добру прилику када су за преговарача имали само Хрватску, која није била члан ЕУ, а да убудуће неће преговарати само са Хрватском него са 28 земаља ЕУ.

МИЛАНОВИЋ ЗАДОВОЉАН СПОРАЗУМОМ

Хрватски премијер, Зоран Милановић изјавио је да је гранични споразум са БиХ добар, јер се њиме рјешава питање 1.000 километара дугачке, међудржавне границе. Милановић је рекао да је споразум с БиХ, који су потписали Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, добар за Хрватску и да је његова ратификација у интересу добросусједских односа. Он је навео да, међутим, на страни БиХ има „више учесника који нису усаглашени“ и да то „представља проблем“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *