Вијести, Регион

Инцко: БиХ наставила да иде силазном путањом

Сарајево – Високи представник у БиХ Валентин Инцко информисао је УН да је БиХ наставила да иде силазном путањом, на којој се налази већ осам година и да политички лидери још нису постигли напредак у вези с великим бројем питања, укључујући и услове за напредак у процесима евроатлантских интеграција.

Инцко је, у складу са својим мандатом из Дејтонског споразума, поднио редовни извјештај генералном секретару УН Бан Ки Муну, у којем је говорио о провођењу мира у БиХ у периоду од 21. октобра 2013. до 21. априла 2014. године, саопштено је из OHR-а.

У дијелу који говори о демонстрацијама које су почеле у фебруару, изазване незадовољством грађана социјално-економском ситуацијом, Инцко је протесте окарактеризирао као „позив изабраним званичницима и политичким странкама у БиХ да промијене приступ, посебно када је ријеч о мрежама корупције које подривају јавни сектор“.

Он је изразио жаљење због кратког периода када је, на самом почетку демонстрација, избило насиље, али је истовремено јасно рекао да се право на мирне протесте мора подржати.

„Чврсто вјерујем да је проактивно и ангажовано грађанско друштво, које захтијева одговорност изабраних лидера, од кључне важности за демократску будућност земље“, истакао је Инцко.

Он је и овај, 45. извјештај, искористио да упути критике према Републици Српској, наводећи да су учестале изјаве званичника из Српске којима се оспоравају суверенитет и територијални интегритет БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко: БиХ наставила да иде силазном путањом

Високи представник у БиХ Валентин Инцко: БиХ наставила да иде силазном путањом

Инцков извјештај Бан Ки Муну подијељен је члановима Савјета безбједности УН, а доступан је и на веб-страници OHR-а.

Инцко ће се обратити Савјету безбједности УН 15. маја, када ће директно информисати његове чланове о ситуацији у БиХ.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *