Вијести, Регион

Игор Мандић: Усташија се пробудила, хоће да протерају Србе!

igor-mandic-foto-youtube-1381667805-380407

БЕОГРАД – Хрватски књижевни критичар Игор Мандић изјавио је да ћирилица није проблем у Вуковару, већ само изговор да се на било који начин отерају преостали Срби.

„Усташија се пробудила, није ни заспала, ни била покопана, како смо мислили, и тај грозни елемент ровари у хрватском националном бићу, тако да ће уништити и само то биће. То је као рак који једе свога властитеља. Стара усташија и неоусташија су исти рак-феномен у Хрватској, и воде нас у летарно стање, у смртност“, рекао је Мандић коментаришући инциденте у вези са увођењем двојезичности у Хрватској.

„Није ћирилица проблем у Вуковару, она је само изговор да се макну преостали Срби. На било који начин…“, рекао је Мандић.

Поједини хрватски одбори прете да ће на сваки начин истерати ћирилицу, упркос сугестијама хрватске владе, казао је Мандић, наводећи да они „упорно воде крчаг на воду, док се не разбије, па ћемо видети хоће ли се разбити о нашу главу, или ће се сам слупати“.

Однос Хрватске и Србије Мандић види као „јадан, разрушен, понижен“, упркос привредним и економским везама.

„Та пупчана веза која је некада постојала између Србије и Хрватске је прекинута и опасно крвари“, оценио је Мандић, есејист, полемичар, колумнист, аутор више од 30 књига, који је обележио културну и јавну сцену некадашње Југославије, Хрватске и Србије.

Мандић је казао да се никакве промене нису догодиле у животу грађана Хрватске од њеног уласка у ЕУ, истичући да је „погрешан смер окретања земље која је у Унију ушла као подстанар, и као таква не може профитирати“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *