Вијести, Регион

И заштитник грађана, Јанковић, слепо верује у магију „отварања поглавља”

ТРАЖИО ОД МЕРКЕЛОВЕ ДА У ТОМЕ ПОМОГНЕ, А ОНА МУ РЕКЛА ДА – НЕМАЧКА НЕМА ОМБУДСМАНА

        ЗАШТИТНИК грађана Саша Јанковић изјавио је данас да је немачку канцеларку Ангелу Меркел замолио за подршку у отварању приступних поглавља која се тичу поштовања људских права и слобода, владавине права, правне сигурности и приступа грађана правди.

       „Верујем да је то најефикаснији механизам за постизање напретка у тим питањима који за сада, према мојим налазима, изостаје”, наводи се у изјави Јанковића, који је синоћ разговарао са немачком канцеларком на вечери коју је приредио премијер Србије Александар Вучић.

        Јанковић је навео да се Ангела Меркел посебно интересовала како је у Србији уређен уставни положај, независност и одговорност Заштитника грађана, али пре свега колико се грађани Србије обраћају омбудсману, на шта се највише жале, колико Заштитник грађана има сарадника и како та институција решава случајеве.

        Додао је да је Немачка једна од ретких европских земаља која нема националног омбудсмана.

Немачка канцеларка на вечери коју је приредио премијер Србије

Немачка канцеларка на вечери коју је приредио премијер Србије

„Говорили смо и о значају цивилног сектора. Истакао сам да Влада организације цивилног друштва треба да посматра као највећег савезника на путу ка вредностима које је сама утврдила као политички циљ, али и као корективни фактор неопходан у сваком стабилном демократском друштву”, изјавио је Саша Јанковић.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *