Вијести, Регион

И Јосиповић критиковао Николића због ћириличних читанки за Буњевце

ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЗАГРЕБ ГОДИНАМА ВОДИО ПОЛИТИКУ КОЈА ЈЕ БУЊЕВЦЕ „ИСКЉУЧИВАЛА ИЗ ХРВАТСКОГ КОРПУСА“

  • „Николићева донација ћириличних читанки и граматике буњевачког говора ученицима у Суботици последња је манифестација политике уништења хрватског језика и културног идентитета на тлу Војводине“, оценила је Ружа Томашић, председница десне Хрватске странке права „Анте Старчевић“

        ХРВАТСКИ председник Иво Јосиповић критиковао је председника Србије Томислава Николића због, како је рекао, чињенице да су буњевачки Хрвати у Војводини добили уџбенике на ћирилици као донацију, што „говори о континуитету политике која жели да асимилира Хрвате у Србији“.

         „То је некоректан потез који треба исправити“, рекао је Јосиповић али је додао и да се, с друге стране, не сме зауставити само на критикама шта је у другој држави направљено, него шта су у Хрватској пропустили „и где је наш проблем“.

        По његовим речима, треба се упитати „шта смо ми овде и они који се осећају Хрватима у Србији учинили да се ти људи, који се декларишу као Буњевци, а то право им нико не може одузети, осећају и Хрватима“.

         „Ми смо, нажалост, кроз дуги низ година имали једну политику која је њих на неки начин искључивала из хрватског корпуса. Према томе, не смемо само критиковати владу и власт у Србији. То треба учинити, али треба сагледати где смо ми погрешили“, поручио је хрватски председник, пише агенција Хина.

        Претходно је и хрватска посланица у Европском парламенту Ружа Томашић оптужила Николића да донацијом ћириличних читанки и граматике за учење буњевачког говора ученицима у Суботици настоји да уништи хрватски језик и културни идентитет у Војводини.

         „Николићева донација ћириличних читанки и граматике буњевачког говора ученицима у Суботици последња је манифестација политике уништења хрватског језика и културног идентитета на тлу Војводине“, објавила је на свом Фејсбук профилу Томашић, која је и председница десне Хрватске странке права „Анте Старчевић“.

        Она је истовремено оптужила и председника Хрватске Иву Јосиповића и премијера Зорана Милановића јер нису реаговали на, како је написала, Николићев „акт тихог културоцида“.

        Председник Србије поклонио је ученицима у Суботици на почетку школске године читанке и граматику за учење буњевачког говора, чије ширење у суботичким школама подржава Буњевачко национално вијеће, вођство заједнице Буњеваца који себе не сматрају Хрватима.

        По проценама Хине, у Србији има око 16.500 Буњеваца, окупљених око Буњевачког националног вијећа, који не сматрају себе Хрватима већ истичу да су аутохтона етничка група у Србији која има свој језик, културу и традицију. Остали, већина Буњеваца у Бачкој, којем припада и вођство војвођанских Хрвата, декларишу се као буњевачки Хрвати или Хрвати Буњевци.

Извор: Факти.рс

Све Буњевце и Шокце имадете третирати искључиво као Хрвате без обзира на њихову изјаву...

Све Буњевце и Шокце имадете третирати искључиво као Хрвате без обзира на њихову изјаву…

Вијестио: Видите овај изнад документ о проглашењу Буњеваца – Рватима… Сами Буњевци кажу да нису Хрвати!

ГЛАВНИ НАРОДНО ОСЛОБОДИЛАЧКИ ОДБОР
ВОЈВОДИНЕ /ГНООВ/
Одаљак за унутрашње послове
Број 1040/1945.
14 маја 1945 године
Нови Сад.

СВИМА ОКРУЖНИМ НАРОДНО ОСЛОБОДИЛАЧКИМ ОДБОРИМА

Догађа се, да се многи Хрвати уводе као Буњевци и Шокци у рубрике, где се означава народност, а не као Хрвати као н.пр.: у легитимације, разне евиденције и спискове, и то бива често и по њиховом изричитом захтеву или по вољи и находјењу дотичног чиновника.

Како Буњевачке и Шокачке народности не постоје, то вам се наређује да све Буњевце и Шокце имадете третирати искључиво као Хрвате без обзира на њихову изјаву.
У разним окрузима и местима, где се они до сада уведени као Шокци и Буњевци има се то исправити и означити као Хрвати нарочито у легитимацијама, бирачким списковима, путним дозволама и разним другим списковима по народности. У будуће се имају уносити само искључиво као Хрвати. Све до сада издате легтимације и исправе, где су означени као Буњевци и Шокци, имају се уништити и нове издати, издавање нових легитимација не сме се поново наплаћивати од странака.
Ставља вам се у дужност да о овоме одмах известите све градске и среске, а преко ових Месне, да то што пре безуветно спроведу, а ви да се старате, да се ово свакако изврши и да о учињеном известите.

Смрт фашизму – Слобода народу !

НАЧЕЛНИК
одељења за унутрашње послове
(у потпису нeки Маринковић)

Извор: http://www.bunjevci.com

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *