Вијести, Регион

Хрватски „праваши” у Србу поздрављали са „За дом спремни”

А ПУПОВЧЕВИ СРБИ ТРАЖИЛИ НЕМОГУЋЕ – ХРВАТСКУ СА ЈЕДНАКИМ ПРАВИМА ЗА СВЕ

  • Праваши, које је полиција физички спречила да приђу споменику, негирали су злочине у Јасеновцу и Јадовну тврдећи у својим говорима како је у Јасеновцу страдало свега 400 особа, а да је у јамама Велебита, где је 1941. основан логор Јадовно, пронађен тек један леш

         У СРБУ у Хрватској данас су се поводом Дана устанка у Другом светском рату окупили представници Српског народног вијећа (SNV) и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске (SABA RH), а истовремено је организован и контраскуп десничарске Хрватске странке права (A-HSP).

         Контраскуп је организован уз одобрење полиције која није реаговала иако су они провоцирали усташким поздравом  „за дом спремни“ и истицањем шаховнице са првим белим пољем, наводи се у саопштењу СНВ.

         Праваши, које је полиција физички спречила да приђу споменику, негирали су злочине у Јасеновцу и Јадовну тврдећи у својим говорима како је у Јасеновцу страдало свега 400 особа, а да је у јамама Велебита, где је 1941. основан логор Јадовно, пронађен тек један леш.

Хрватски „праваши” у Србу поздрављали са „За дом спремни”

Хрватски „праваши” у Србу поздрављали са „За дом спремни”

Председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је контрамитинг скуп људи који мрзе, који би хтели протеривати и оних који су јуче казали да је ово њему последњи скуп и да Пуповац треба да буде први Србин који ће бити протеран из Хрватске, наводи се у саопштењу СНВ.

Пуповац је истакао да се представници СНВ и других антифасистичких организација у Србу окупљају не да би славили рат нити да би ширили мржњу, већ због онога због чега су се на овом месту окупили устаници пре 74 године – да би живели у миру у држави у којој ће владати закони једнаки за све.

Он је упозорио да је величање рата опасано за изградњу мира те да је национална искључивост и нетрпељивост, каква се развија у Хрватској и другим деловима бивше Југославије, опасна.

„Уместо да говоримо о развоју ових крајева, ми морамо говорити о томе да ли је антифашизам био истински слободарски покрет или није.

Уместо да говоримо о томе како да људе у овој земљи учинимо сретнијима, богатијима, да не одлазе, овде се још увијек пребројава кога има више, а кога мање“, рекао је Пуповац.

Обележавању Дана устанка присуствовали су представници локалних већа српске националне мањине, чланови антифашистичких удружења и делегација Амбасаде Србије у Хрватској на челу с Босом Продановић, отправницом послова, наводи се у саопштењу.

(Тануг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *