Вијести, Регион

Хрватска на прагу референдума о статусу ћирилице

Влада Хрватске саопштила је данас да је прикупљено довољно потписа за расписивање такозваног референдума против ћирилице, па ће сада Сабор одлучити да ли ће од Уставног суда тражити оцену уставности референдумског питања или ће расписати референдум.

Иницијатива „Штаб за одбрану хрватског Вуковара“, предала је Сабору крајем прошле године око 650.000 потписа за расписивање такозваног референдума против ћирилице.

Они траже измене Уставног закона о правима националних мањина према којима би национална мањина имала право на службену употребу језика и писма само ако чини најмање половину становништва неке локалне заједнице. Сада је то право гарантовано припадницима мањина када чине више од трећине становништва, какав је случај са Србима у Вуковару.

Из владе премијера Зорана Милановића из Социјалдемократске партије више пута је поручено да је неприхватљиво смањивање мањинских права и да референдум о ћирилици неће бити организован без обзира на број прикупљених потписа.

Лијепа њихова без ћирилице? / © Photo: Flickr.com/ironypoisoning/cc-by-sa 3.0

Лијепа њихова без ћирилице? / © Photo: Flickr.com/ironypoisoning/cc-by-sa 3.0

Иницијатива хрватских десничара у првом реду је усмерена против употребе српског језика. Хрватски националисти, пре свега у граду Вуковар залажу се против ћирилице, а све у вези са недавним грађанским ратом на овим просторима.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *