Вијести, Регион

Хрватска мења закон због неуставности „референдума о ћирилици“

ТРЕБА ДА СПРЕЧИ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ ДА ОПСТРУИШУ РЕАЛИЗАЦИЈУ МАЊИНСКИХ ПРАВА

        ВЛАДА Хрватске прихватила је данас предлог измена Закона о употреби језика и писма националних мањина који гарантује слободу изражавања и служења језиком и писмом, преноси Хрватска радиотелевизија.

        Према одлуци којом је Уставни суд прошле године недопуштеним оценио расписивање „референдума о ћирилици“, влада је била у обавези да до августа изменама Закона осигура механизме за случајеве када представничка тела јединица локалне самоуправе не спроводе обавезе из тога закона и опструишу његово спровођење.

        Наиме, Уставни суд је неуставним прогласио референдумско питање према којем би грађани одлучили да ли су за то да се Уставним законом о правима националних мањина пропише да право на равноправну службену употребу свога језика и писма мањине остварују у срединама у којима чине више од половине, уместо садашње трећине укупног становништва.

Хрватска мења закон због неуставности „референдума о ћирилици“

Хрватска мења закон због неуставности „референдума о ћирилици“

Министар управе Арсен Баук рекао је да су овим предлогом закона националним мањинама гарантоване слобода изражавања и служење језиком и писмом и подсетио да, према досадашњој пракси, за усвајање ових измена у Сабору је потребна двотрећинска већина, док је премијер Зоран Милановић нагласио је да је то већина коју њихова коалиција не контролише.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *