Вијести, Регион

Херцеговци из Мелбурна помажу обнову цркве у Коњицу

Брчко – Традиционално, чувено “Херцеговачко вече” одржано је у сали Српске црквене општине “Свети архиђакон Стефан” у Мелбурну у насељу Кизбороу, на ком је прикупљено чак 22.500 долара за обнову храма Св. Василија Великог у Коњицу.

Око 250 Херцеговаца, највише расељених Срба из Коњица и околине, као и њихових пријатеља из свих српских земаља, окупило се на донаторској вечери, на којој је приређен и богат културно уметнички програм.

Херцеговци за Коњиц

Херцеговци за Коњиц

Госте је поздравио отац Милан Буџанин, парох који је стигао чак из Коњица, где службује последњих пет и по година. Дошао је да обиђе своје некадашње парохијане.

“Иако сте ме најавили као госта, ја се овде, када видим све вас Коњичане тако не осећам, јер се налазим међу својим парохијанима. Наши преци су цркву Светог Василија Великог саградили 1886. године. За њену и изградњу цркве Св. Петра и Павла на Борцима, Прокопије Чокорило, парох мостарски, прикупљао је новац у Русији. Тада је Коњиц бројао 450 Срба, стотину више него данас. Драго ми је што не заборављамо наше старе крајеве, одакле смо муком отерани, што не заборављамо наше светиње које су наши преци крвљу и знојем градили и оставили их нама да их сачувамо будућим генерацијама. Неки постављају питање зашто то радимо, јер нас тамо нема, а ја кажем нека је, нека сведочи да смо постојали и да имамо где да дођемо. Надам се да ћемо њену обнову до краја 2014. године завршити – поручио је јереј Буџанин окупљеним Херцеговцима.

Дружење је било изванредно организовано, гости вечери су били више него задовољни, а стигле су и похвале организаторима на одличном програму и доброј организацији.

Иначе, Црква Св. Василија Великог проглашена је културно-историјским добром од националног значаја и њену обнову ће надгледати надлежне институције. За обнову се очекује помоћ и институције БиХ.

Пре рата 1992. године на подручју општине Коњиц живело је око 7.000 Срба, а данас их према незваничним подацима има око 350.

(Новости)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *