Вијести, Регион

Хашко тужилаштво тражи Шешељево враћање у Схевенинген и постављање ригорозних услова

ВУЛИН НАТО-ТРИБУНАЛУ НИЈЕ ЈАВИО ДА ИЗА ПРИВРЕМЕНОГ ПУШТАЊА НА СЛОБОДУ ЛИДЕРА РАДИКАЛА СТОЈЕ АМЕРИКАНЦИ

  • Тужилаштво тврди да је постало очигледно да је поверење Судског већа у Шешељево понашање било неосновано, јер је он изричито рекао да се неће вратити у Трибунал, претио је људима који сарађују са Тужилаштвом и јасно показао да његово здравствено стање не представља препреку за давање неприхватљивих јавних изјава које су подстрекивачке и увредљиве за жртве

        ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала затражило је данас укидање одлуке о привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља, уз образложење да његово понашање по повратку у Србију поткопава основе за пуштање.

        Тужилаштво, такође, тражи да се по Шешељевом повратку у Хаг хитно закаже расправа како би се размотрило његово здравствено стање и услови за његово евентуално пуштање на слободу у будућности и утврдило да ли је он спреман да се таквих услова придржава.

        У образложењу захтева Тужилаштва је наведено да Шешељево понашање по повратку у Србију поткопава основе одлуке о привременом пуштању Шешеља коју је Судско веће донело 6. новембра.

        Приликом доношења одлуке о привременом ослобађању Шешеља, Судско веће је поступало „стриктно на хуманитарним основама“, уз образложење да је добило поверљиве информације које указују на „погоршање здравственог стања оптуженог“, наводи се у поднеску.

        Имајући то у виду, Судско веће је сматрало да је неопходно поставити само минималне услове за привремено ослобађање, пре свега да не утиче на сведоке и жртве, да не ремети ток правосудног процеса и да се појави пред Судским већем када то буде наложено.

        Судско веће је, такође на хуманитарним основама, закључило да ће се Шешељ придржавати услова његове привремене слободе, наводи Тужилаштво.

        Тужилаштво истиче да је сада очигледно да је поверење Судског већа у Шешељево понашање било неосновано, јер је он изричито рекао да се неће вратити у Трибунал, претио је људима који сарађују са Тужилаштвом и јасно показао да његово здравствено стање не представља препреку за давање неприхватљивих јавних изјава које су подстрекивачке и увредљиве за жртве.

        У поднеску Тужилаштва се наводи да према правилу 65, ослобађање може бити наложено само ако је Судско веће „сигурно да ће се оптужени појавити на суђењу“. Међутим, Шешељеве јавне изјаве да се неће добровољно вратити у Трибунал када то буде затражено у супротности су да одлуком Судском већа да су задовољени услови за привремено ослобађање, истиче Тужилаштво.

        Осим тога, како се наводи, Шешељеве претње људима који сарађују са Тужилаштвом представљају кршење услова за привремено пуштање на слободу да не сме реметити правосудни процес.

        „У овим околностима, Судско веће би требало да опозове одлуку о Шешељевом ослобађању и наложи му да се врати у Хаг“, истакло је Тужилаштво у поднеску.

        То би требало учинити не само да би се осигурао интегритет процеса у Трибуналу, већ и фер однос према Србији која је потврдила да ће пружити неопходне гаранције ако Шешељ потврди да ће поштовати постављене услове, додаје се у поднеску.

        У поднеску се, такође, наводи да је очигледно да је због Шешељевог понашања, без обзира на његово здравствено стање, потребно поставити ригорозне услове за његово евентуално привремено пуштање на слободу у будућности.

Др Воjислав Шешељ

Др Воjислав Шешељ

Тужилаштво позива Судско веће и да странама у Србији омогући да поднесу поднеске на том саслушању у вези са привременим пуштањем Шешеља на слободу.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *