Вијести, Регион

Харизматични Ципрас и даље најпопуларнији политичар у Грчкој

ПОДРЖАВА ГА БЕЗМАЛО 60 ОДСТО СУНАРОДНИКА ЗАТО ШТО СЕ СУПРОТСТАВИО ПОВЕРИОЦИМА И СТРАНЦИМА

  • Панајотис ИОКАМИДИС с Универзитета у Атини: Ципрас има среће што нема алтернативе његовом харизматичном вођству будући да су опозиционе партије и даље у транзицији пошто су изгубиле популарност због мера штедње које у прихватиле док су биле на власти пре Сиризе. Али, чим нове мере почну да гризу, Ципрасова популарност ће почети стрмоглаво да пада

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас, упркос повратку земље у рецесију и пристајању на нове мере штедње, и даље ужива велику подршку међу Грцима.

         Ципрас је популарнији него икада што показује колико се његово пркошење европским кредиторима свидело Грцима којима су дојадила жртвовања наметнута споља, оцењује агенција Асошиејтид прес.

         Актуелни премијер сада ужива подршку од скоро 60 одсто што је за 10 поена више од најближег ривала, будући да многи Грци одобравају Ципрасову поруку наде иако његове одлуке могу довести до погоршања животног стандарда.

         Снажна подршка Ципрасу додатно подгрева спекулације о ванредним изборима на јесен, а анкета указује да би његова Сириза однела убедљиву победу ако би сада били одржани избори.

         Сириза је победила на изборима у јануару на обећању да ће окончати мере штедње после чега је образовала коалицију с десничарском странком Независни Грци која се противила пакетима помоћи које је Грчка добијала од међународних кредитора.

         Иако је економија Грчке доживела пад током Ципрасовог мандата, његова популарност је расла, а није јој нашкодило ни то што се повиновао захтевима поверилаца за нове, оштрије мере штедње, иако је само недељу дана раније снажно заговарао да се на референдуму каже „не” кредиторима.

         Изгледа да је Ципрас придобио Грке својим отпором европским кредиторима, али и потоњим искреним признањем у парламенту да је морао да прихвати тешке услове после својих грешака.

         Један од водећих истраживача јавног мњења у Грчкој Елиас Николакопулос рекао је да је можда рано мерити снагу Ципрасове популарности, али да она потиче од перцепције да се борио колико је могао радећи шта је могао, без обзира да ли је добро или лоше.

         „Људи кажу да се макар борио”, рекао је Николакопулос и додао да је на одобравање наишло Ципрасово одбијање да се “странци” мешају у грчке послове.

         Популарност грчке владе, кажу аналитичари, биће на озбиљном тесту на јесен када порески обвезници почну да осећају нове мере штедње.

         „Чим се утицај осети и мере почну да гризу, Ципрасова популарност ће почети стрмоглаво да пада”, рекао је Панајотис Иокамидис с Универзитета у Атини.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Иокамидис додаје да Ципрас има повољну околност што нема алтернативе његовом харизматичном вођству будући да су опозиционе партије и даље у транзицији пошто су изгубиле популарност због мера штедње које у прихватиле док су биле на власти пре Сиризе.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *